Mardin’in Derik ilçesinde doğan 11 yaşındaki Baver Yılmaz’ın satranca olan ilgisi, babası Fahrettin Yılmaz’ın fen bilgisi öğretmeni olmasıyla başladı. Baba Yılmaz, oğlunun erken yaşta sahip olduğu yeteneği fark edince, ona daha iyi bir satranç eğitimi alabilmesi için Ankara’ya taşınma kararı aldı. Ankara’da profesyonel antrenörlerle çalışan Baver, başarılarını sürekli arttırmayı başardı. Ankara 27 Aralık Lions Ortaokulu’nda 5. sınıf öğrencisi olan Baver, hem satrançta hem de derslerinde büyük başarılar elde etmektedir. Baver’ın hayali, dünyanın en iyi satranç oyuncusu olan Magnus Carlsen’i yenmek ve iyi bir doktor olmaktır.
Başarılarını anlatırken “Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) her ay yaş gruplarına göre dünya sıralamasını açıklıyor. Eylül ayında kendi adımı 1 numarada gördüğümde çok mutlu oldum. Ailemi ve öğretmenlerimi gururlandırdığım için çok sevinçliyim” diyen Baver, satrancın birçok açılış tekniği ve stratejisi olduğunu belirtti. Babası tarafından öğrendiği başlangıç stratejilerinin dışında hesap yapma ve gözlem yeteneğini geliştirmesi gerektiğini öğrenmiş. Bu sayede farklı stratejiler geliştirmeyi öğrenmiş. Hem satrançta hem de derslerinde başarılı olabilen Baver, satrancın özellikle sayısal derslerde hızlı öğrenmesine katkı sağladığını düşünüyor. Not ortalaması 98 olan Baver, tüm derslerinde başarılı olduğunu söyledi.
Baver’in ilk antrenörü ve mentorü olan baba Fahrettin Yılmaz ise “Şu an boynuz kulağı geçti. Ancak hala strateji, disiplin ve kararlılık üzerine fikirler verebiliyorum. Kazanmak kadar kaybetmek de bizim için normal bir şey. Güneydoğu Anadolu’da satranç kültürü ne yazık ki yok. Oradaki çocuklar bu tür etkinliklere ve sporlara açık ve gelişmeye ihtiyaç duyuyorlar. Baver’in başarısı, onlar için bir örnek model niteliğinde” dedi.