İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ender Dulundu, Türkiye’de obezitenin ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtiyor. Her dört kadından ve beş erkekten biri obez durumda. Bunun yanı sıra, çocukluk çağı obezitesi de yüzde 6 seviyesine ulaşmış durumda. Uzun süre obez kalmak ise kanser riskini artırıyor. Prof. Dr. Dulundu, “Vücut kitle indeksindeki her 5 birimlik artış, karaciğer kanseri riskini 1.5 kat arttırıyor” diyor.
Norveç’te yapılan bir araştırma ise 1968’den itibaren kişilerin kayıtlarını inceleyerek, obezite ile kanser arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Karaciğer, safra yolu ve safra kesesi kanserlerinde obezite riskinin arttığını gösteriyor. Bunun yanı sıra, obezite süresi ne kadar uzunsa kanser riskinin de o kadar arttığı belirtiliyor. Çocukluk çağındaki obezitenin artışının da daha tehlikeli olduğu vurgulanıyor.
Türkiye’de yapılan çeşitli araştırmalara göre, obezite oranının 2000’li yıllardan itibaren arttığı görülüyor. Erkeklerin yüzde 16.8’i obez, yüzde 40.4’ü ise fazla kilolu kategorisinde yer alıyor. Kadınlarda ise yüzde 23.6 obezite, yüzde 30.9 fazla kilolu olarak kaydediliyor. 2001 yılında erkek çocuklarının yüzde 1.6’sı obezken, kız çocuklarında obezite oranı yüzde 2.1’di. 2016-2017 yıllarında ise çocuk obezite oranının yüzde 6.6’ya yükseldiği görülüyor. Obezitenin bu şekilde artış göstermesi endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkıyor.