Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesinde Liderlerle Görüşmeler Gerçekleştirdi

Erdoğan’dan G20’de İslam’a saldıran eylemlere tepki: ‘İfade özgürlüğü’ kılıfı kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen 18’inci G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı. Zirve, “Tek Dünya” temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumuyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yuvarlak masada İngiltere Başkanı Rishi Sunak ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile birlikte yer aldı. Ayrıca Erdoğan, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın oluşturduğu kıtalararası gayriresmi istişare ve eşgüdüm platformu MIKTA Zirvesi’nde de bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında küresel refah ve istikrarı tehdit eden unsurların farklılaştığını ve cari sistemin herkes için yetersiz kaldığını ifade etti. Ayrıca uluslararası terörizm ve İslam düşmanlığının artmasının endişe verici olduğunu belirtti. Erdoğan, bu olumsuz gelişmelerin daha fazla dayanışma, anlayış ve hoşgörüye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Uluslararası kuruluşların adaletsizlikler büyürken çözüm üretme kabiliyetinin azaldığını, bu nedenle çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi, daha adil bir dünya inşa edilmesi ve çok taraflılığın güvence altına alınması gerektiğini dile getirdi.

Erdoğan, nefret suçları ve ayrımcılığın yerine karşılıklı saygı ve bir arada yaşama kültürünün hakim kılınması gerektiğini vurguladı. İfade özgürlüğü kılıfıyla iki milyar insanın en kutsal değerlerine saldırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Ayrıca gıda kriziyle mücadelede MIKTA gibi oluşumların önemine dikkat çekti ve bu birlikteliğin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadelede destek olmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve boyunca liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile başlayan görüşmelerine Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga da katıldı. Erdoğan’ın Luiz Lula da Silva ile görüşmesi ise oldukça samimi geçti; liderler kucaklaşarak selamlaştılar.

Zirveye katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise geçtiğimiz hafta yaptığı düşme sonucunda yüzünde oluşan ezilme nedeniyle “korsan bandı” olarak bilinen siyah göz bandıyla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Scholz’a geçmiş olsun dileklerini iletti ve Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacmini artırmak için enerji arzı, yenilenebilir enerji, inovasyon ve teknoloji transferi gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmenin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca MIKTA Zirvesi’ne de katıldı. Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’dan oluşan bu platformda Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer aldı. Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti.