Ankara ile Avrupa Birliği Arasında İlişkilerde Yeniden İvme Kazanılıyor

Bakan Fidan’dan “Çalışın” talimatı... Vizede yeni adımlar

Ankara ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere yeniden olumlu bir ivme kazandırmak amacıyla bir anlaşma sağlandı. Geçtiğimiz hafta AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Oliver Varhelyi’nin Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında, ilerleyebilecek alanlar üzerinde değerlendirmeler yapıldı. Öğrenciler ve işadamları için Schengen vizesi kolaylığı konusunda görüş birliği sağlandı ve çoklu vize seçenekleri değerlendirilmeye başlandı. Çoklu vizede, vize süresi boyunca istenilen kadar Schengen ülkesine seyahat etmek mümkün olacak.

Ancak turistik vize konusunda bazı sorunlar bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı, bu konuda farklı elçiliklerle temasa geçerek çalışmalar yürütüyor. Macaristan, bu ülkelerden biri. Macaristan örneği üzerinde hızlı sonuçlar alınabilen online başvuru sistemi inceleniyor. Ayrıca elçiliklerdeki vize başvurularını kabul eden personel sayısının artırılması da görüşülen konular arasında. Bazı ülkelerle bu konuda ilerleme sağlanmış durumda. Reddedilen başvuruların hızlı bir şekilde değerlendirilmesi ve yeni başvuruların hızlandırılması üzerine çalışılıyor. Diplomatik kaynaklara göre, Türkiye’nin vize muafiyeti beklentisi hala gündemde. Ancak bu için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken kriterler bulunuyor. Terörle mücadele ve kişisel verilerin korunması kriterlerine yönelik atılacak adımlar zaman alabilir.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Terörle Mücadele konusunda atılabilecek adımlarla ilgili bakanlıkta çalışma yapılması talimatını verdi. Bu doğrultuda, muğlak kavramların tanımlanması ve metinlere eklenmesi konusunda alternatifler hazırlanacak ve Bakan Fidan’a sunulacak. Eğer uygun bulunursa, Fidan bu önerileri İçişleri ve Adalet Bakanları ile görüşecek.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile AB ilişkileri hakkında bir rapor hazırlıyor. Bu rapor, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan detaylı bir durum değerlendirmesi yapacak ve ilerleme kat edilebilecek başlıklarda atılabilecek adımları belirleyecektir. Bu kapsamda, vize kolaylığı yanı sıra Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi de bu raporda göz önünde bulunduruluyor. Ankara, önümüzdeki hafta AB’den bu konuda görüşmeler yapmak üzere bir heyeti ağırlayacaktır. Ancak, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin ve fasılların yeniden açılmasının yakın bir zamanda olmayacağı belirtilmektedir.