Transfer Harcamalarında Rekor Artış: Avrupa Kulüpleri Liderliği Sürdürüyor

Pep Guardiola, 2 milyar Euro ile rekor kırdı! Harcamada da şampiyon...

Pandemi nedeniyle dünya genelinde transfer harcamaları düşüş gösterdi. 2020 ve 2021 yıllarında geçen yıl 4.6 milyar Euro olan harcamalar, 2019 yılındaki 5.4 milyar Euro rekorunu yakalayamadı. Ancak 2023 yılında transfer harcamalarında rekor bir artış yaşandı ve miktar 6.8 milyar Euro’ya ulaştı. Transferde en fazla harcama yapan kulüpler yine Avrupa kulüpleri oldu ve İngiliz temsilcileri bu kategoride 2.8 milyar Euro’yla liderlik koltuğuna oturdu. İngiltere’nin Chelsea kulübü ise 461 milyon Euro’luk harcamasıyla dünyada en çok transfer yapan kulüp unvanını elde etti.

Bunun yanı sıra, transferlerde kulüplerin yanı sıra teknik direktörlerin de etkisi büyük. Kariyeri boyunca çalıştırdığı üç takıma toplamda 78 oyuncu transfer eden Pep Guardiola, Barcelona, Bayern Münih ve Manchester City kulüplerine toplamda 2 milyar 40 milyon Euro harcattı. Guardiola, bu sayede en fazla bonservis harcaması yapan ve 2 milyar barajını aşan ilk teknik direktör oldu. Daha önce bu rekora sahip olan Jose Mourinho ise 1 milyar 860 milyon Euro harcamayla ikinci sıraya geriledi. Carlo Ancelotti ise 1 milyar 690 milyon Euro harcamayla üçüncü sırada yer aldı.

Bu yılın transfer şampiyonu olan Chelsea’nin teknik direktörü Mauricio Pochettino ise 1 milyar 150 milyon Euro’luk harcamayla dokuzuncu sırada kendine yer buldu. Öte yandan Guardiola, kulüplerin kasasından 2 milyar Euro’nun üzerinde para çıkmasına rağmen, şu ana kadar yaptığı oyuncu satışlarıyla da 978 milyon Euro kazanç elde etti. Diego Simeone, Atletico Madrid’e yapılan oyuncu satışlarından 1.3 milyar Euro kazanç sağlayarak bu istatistikte zirvede yer alırken, Leonardo Jardim 999 milyon Euro’luk satışla ikinci sırada yer aldı.