İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Terör ve Suçla Mücadelede 90 Günün Değerlendirmesi

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Çetelerin nefesini keseceğiz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, görevine başladığından beri terör ve organize suç örgütleriyle mücadeleyi aralıksız bir şekilde sürdürdüklerini açıkladı. Ülkemizi dünyanın en güvenli ülkesi yapma hedefleri olduğunu belirten Yerlikaya, organize suç örgütlerine karşı gerçekleştirilen 92 operasyonda 1767 şüphelinin gözaltına alındığını ve bunlardan 430’unun tutuklandığını ifade etti. Hükümet olarak suç işleyenleri cezalandıracaklarını ve onların hayatlarına son vereceklerini de vurguladı.

Ayhan Bora Kaplan’ın yakalanmasıyla ilgili olarak konuyu mahkemeye devrettiklerini ve süreci yakından takip ettiklerini belirten Bakan Yerlikaya, eğer yakalanmamış olsaydı kaçacak biri olduğunu söyledi. Organize suç örgütleri ve kötü niyetli kişilerle mücadelelerinin kesintisiz bir şekilde devam edeceğinin altını çizdi.

Yunanistan’da meydana gelen olayla ilgili henüz net bir bilgi olmadığını belirten Yerlikaya, PKK’dan kaynaklanan terör eylemlerinin hükümet dönemlerinde neredeyse sona erdiğini belirtti. Terör nedeniyle kapalı yayla, terk edilmiş köy veya kulübe olmayacağını vurgulayan Bakan, son 90 günde 43 bin 490 operasyon düzenlendiğini ve bu operasyonlarda 258 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi. Ayrıca bombalı eylem dahil 44 eylemin önlendiğini de aktardı.

Uyuşturucuyla mücadeleyi terörle eş değer gördüklerini ve Türkiye’yi uyuşturucunun ulaşılmaz ve yasak bölge haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Bakan Yerlikaya, son 90 gün içinde 53 bin 929 uyuşturucu operasyonu düzenlendiğini ve 66 bin 13 şüphelinin gözaltına alındığını ifade etti. Bu süre zarfında 5 bin 966 kişinin tutuklandığını da aktardı.

Siber suçlarla mücadeleyi stratejik bir öncelik olarak gördüklerini ve son 90 gün içinde sosyal medya hesaplarıyla ilgili 56 bin 958 işlem yapıldığını söyleyen Bakan Yerlikaya, Twitter üzerinden yapılan 3 milyar 511 milyon paylaşımın yüzde 29.31’inin BOT hesaplar tarafından yapıldığını belirtti.

Bakanlıkta gerçekleştirilen atamalarla ilgili olarak hukuk devleti olduklarını ve mahkeme kararlarını uyguladıklarını belirten Yerlikaya, performans nedeniyle göreve gelenlerin olduğunu ve görevden alınanların da aynı şekilde sebepleriyle alındığını açıkladı.

Düzensiz göçmenler ve göçmen kaçakçılığı ile mücadeleye büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Yerlikaya, son 90 gün içinde Türkiye genelinde 1285 operasyon gerçekleştirildiğini ve bu operasyonlar sonucunda 75 bin 442 düzensiz göçmenin yakalandığını aktardı. Bunlardan 32 bin 563’ünün sınır dışına edildiğini ve geri kalanların sınır dışı işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca İstanbul’da vize, vize muafiyeti veya ikamet süresi biten 89 bin 396 yabancının ülkeden ayrıldığını da ekledi. Düzensiz göçmenlerle ilgili dile getirilen rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten Bakan, tahminlerini paylaşmadıklarını ifade etti.

İstanbul’da başlatılan Mobil Göç Noktası projesiyle ilgili olarak Bakan Yerlikaya, güvenlik güçlerinin kimlik kontrolü yaptıklarını ve kimliğini ibraz edenlerin sorun yaşamadığını söyledi. Kimlik ibraz edemeyen kişilerin ise Mobil Göç Noktası’na davet edildiğini ve burada göç uzmanları tarafından parmak izi sorgulaması ve GÖÇNET veri tabanı kontrolleri yapıldığını belirtti. Düzensiz göçmen olduğu tespit edilen kişilerin Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiğini aktardı. Şu anda İstanbul’da pilot bölge olan projede 20 aracın hizmet verdiğini ve Ekim sonunda 150 araçla 30 şehirde bu hizmetin devam edeceğini açıkladı.