Türkiye’de pozitivizm fikrinin tanınmasında büyük katkısı olan Ahmet Şuayip, son dönem Osmanlı İmparatorluğu’nda İstanbul Maarif Müdürlüğü görevini üstlendi. Ayrıca Sayıştay’ın temellerini atan Divan-ı Muhasebat’ta savcı olarak çalıştı, aynı zamanda Servet-i Fünun dergisi ve arkadaşlarıyla birlikte Ulum-ı İktisadiye ve İçtimaiye Mecmuası’nda da yazılar yazdı. 1910 yılında, 34 yaşında olan Ahmet Şuayip, İstanbul’daki bir tifo salgınında hayatını kaybederek Eyüpsultan’da defnedildi.
Haliç manzarasına hakim olan görkemli mezarı olan Ahmet Şuayip’in mezarı, hırsızlar tarafından açıldı ve zarar gördü. 17. yüzyıl üzerine çalışmalar yapan araştırmacı Hüseyin Kala, hasar gören mezarı bularak şunları söyledi: “Eyüpsultan Mezarlığı’nda 4 yıldır mezarlar üzerine araştırmalar yapıyordum. Bir mezar gördüm ki üst kapağı açılmış ve mezar içi tahrip edilmiş. Mezardaki eşyaları karıştırmışlar. Mezar taşını incelediğimde, bu mezarın Ahmet Şuayip’e ait olduğunu anladım. Mezar tahribatı genellikle Karacaahmet Mezarlığı’nda daha sık karşımıza çıkıyor. Eyüpsultan turistik bir bölge olduğu için bu tür olaylar daha az oluyor. Konuyu yetkililere bildirdim ve sonucunu takip ediyorum.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), zarar gören Ahmet Şuayip’in mezarı için harekete geçti. Belediye açıklamasında, “Ekiplerimiz, zarar gören mezar durumundan haberdar. Birkaç gün içinde onarımlara başlamak için çalışmalara başlayacağız” denildi.