Depremin Etkisi: Vertigo ve Dizziness Şikâyetlerinin Uzun Süren Sürprizi

Deprem baş döndürdü

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Doç. Dr. Talih Özdaş, son yapılan bir araştırmaya göre, artçı sarsıntıların sıklığı ve hissedilmesiyle birlikte vertigo ve dizziness şikâyetlerinin 1-2 yıl boyunca deprem etkisinin sürmesinin beklendiğini belirtti.

Son zamanlarda yaşanan depremden sonra, vertigo atakları ve dizziness semptomuyla gelen vakaların sayısının Şubat ayından bu yana yüzde 50 oranında arttığını ifade eden Doç. Dr. Özdaş, konuşmasında şunları söyledi: “Dizziness genellikle psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar, stres altında olduğumuzda, tansiyon ya da şekerimiz düştüğünde, susuz kaldığımızda görülür. Depremden sonra da artış gözlendi çünkü dizziness ve vertigoyu zaten anksiyete tetiklemektedir. Artçı sarsıntılar devam ettikçe insanlarımız daha da stres altına girdi ve bu nedenle vertigo atakları ve dizziness semptomlarıyla hastalarımızın kliniğimize başvurma oranı yüzde 50 arttı.”

Literatürde de yer alan bilgilere göre, artçı sarsıntıların sıklığı ve hissedilmesine bağlı olarak deprem etkisinin 1-2 yıl kadar sürebileceği belirtilmektedir. Yani, bu vertigo ve dizziness şikâyetlerinin 2 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Bu durum, insanlarımızın sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için uzun vadeli bir mücadele ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.