70 Yaşındaki İsmet Sağlam, Avrupa GTF Taekwondo Şampiyonası’nda Altın Yaşta Avrupa Şampiyonu Oldu

Tekvandonun 70’lik şampiyonu

Türkiye, Avrupa GTF Taekwondo Şampiyonası’nda ‘Golden Age’ kategorisinde Avrupa şampiyonu olan eski dünya şampiyonu İsmet Sağlam ile gurur duyuyor. KKTC’de düzenlenen şampiyonada 70 yaşındaki Sağlam, Türkiye’yi tek temsil etti ve mücadelesini zaferle sonuçlandırdı. Türkiye’nin tek milli sporcu olarak yarışmalara katılan Sağlam, 56 yıllık tekvando kariyerinde birçok madalya kazandığını söyledi.

Sağlam, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Tekvandoya 56 yıl önce başladım. Dünyada farklı tekniklere sahip 3 tekvando sistemi var; WTF, ITF ve GTF. Türkiye’de ana sistem GTF olmasına rağmen, resmi olarak WTF kullanılıyor. Ben de GTF’yi temsil etmek için KKTC’ye gittim ve ‘Golden Age’ kategorisinde Avrupa şampiyonu oldum. 9. Dünya Tekvando Şampiyonası’nda 59 yaşında 2 altın madalya kazandım. Ancak ‘Kırış’ kategorisinde altın madalya alamamak benim için bir eksiklikti. Şampiyonalarda farklı bir malzemeden yapılan kırılamaz metaller kullanılıyor. Bu tür malzemelerin Türkiye’de bulunmaması nedeniyle antrenmanlarım sınırlıydı. Ancak bu sefer ‘Golden Age’ kategorisinde başarılı oldum ve bunun gururunu yaşıyorum.” dedi.

Sağlam, “13 yaşında judoya başladım, 15 yaşında ise tekvandoya geçiş yaptım. İstanbul’da tekvandoya ilk başladığım kişilerden biriyim. Hem sporcu hem de eğitmen olarak 56 yıldır bu alanda faaliyet gösteriyorum. Binlerce öğrenci yetiştirdim ve tekvandonun doğu felsefesini, ahlakını ve disiplinini aktarmaya çalıştım. Şu anda 70 yaşındayım ve her an hazır olmaya büyük bir önem veriyorum. Kendime çok iyi bakıyorum çünkü bu benim yaşam felsefem. Tüm topluma örnek olmayı amaçlıyorum.” şeklinde sözlerine devam etti.

İsmet Sağlam, hedeflerini de paylaştı. “Yurtdışında da Türk bayrağını gururla temsil etmeye çalışıyorum. Yeni hedefim, 80 yaşında da 80 milyon vatandaşımız için yeni şampiyonluklara imza atmaktır.” dedi.

Röportaj sırasında İsmet Sağlam, dikkat çeken bir anısını da paylaştı. Geçmişte bir televizyon programında Çağla Şikel’e jest yapmak amacıyla madalyasını takarken unuttuğunu ve madalyayı geri alamadığını söyledi. Sağlam, “O zamanlar Çağla Şikel ve Alişan’ın sunduğu bir programa konuk oldum ve Çağla Şikel’e birkaç tekvando hareketi yaptırdım. Şov amaçlı olarak madalyamı taktım fakat unuttuk ve geri alamadım. Dünya Şampiyonası madalyasını Çağla Şikel’in geri vermesini istiyorum. Birkaç kez kendisiyle iletişime geçmeye çalıştım ama sonuç alamadım. Onun aracılığıyla madalyamı geri istiyorum.” şeklinde konuştu.