63 Yıldır Koşu Pistlerinde Boy Gösteren Çiçek Solon Şensoy: Spor Tutkusuyla Yaşayan Bir Rekor Sahibi

Süper anneanne

63 yıldır koşu pistlerinde boy gösteren Çiçek Solon Şensoy, spor tutkusunu mesleğe dönüştürdü. İstanbul Üniversitesi Astronomi Matematiği Bölümü’nden mezun olan Şensoy, çocukluk tutkusu olan atletizmi hayatının bir parçası haline getirdi. Balkan Oyunları’nda 100 metre koşarak rekor kıran Şensoy, emeklilik olmadığını söyleyerek 35 yaşından sonra yüzlerce çocuğa antrenörlük yapmış ve aynı zamanda master derecesinde yarışmalara katılmıştır.

Şensoy’un spor tutkusu çocukluk yıllarında başladığını belirtiyor. Okullarda spor branşlarının olmadığını söyleyen Şensoy, ilgisini voleybola yönlendirerek lise dönemine kadar devam etmiştir. Üniversiteye gittiğinde ise atletizm kulübü olmadığı için voleybola yazılmıştır. Ancak içinde hep koşu tutkusu vardır ve atletizm kulübü açma konusunda idarecilerle konuşmuştur. Mezun olduktan sonra faal bir atlet olarak koşarken antrenörlük ve hakemlik kurslarına katılmış, 1974’te Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kadrolu atletizm antrenörü olmuştur.

Şensoy, atletizmin Türkiye’de tanınmadığı dönemlerde spora katkıda bulunmayı sürdürdüğünü belirtmektedir. Türkiye Spor Yazarları ve Fenerbahçe’nin atletizm takımını çalıştırdığını ifade eden Şensoy, performans sporcularıyla değil, daha çok insanların sporla tanışması için çaba gösterdiğini vurgulamaktadır. Yetenekli çocukları keşfederek onları atletizme kazandırmak için çaba sarf ettiğini anlatan Şensoy, atletizm sevgisini aşılamak için çalıştığını ve bunun sonuçlarını görmekten mutluluk duyduğunu belirtmiştir.

80 yaşına kadar sağlıklı bir hayat sürmenin bir diğer sırrı da beslenme olduğunu ifade eden Şensoy, çocukluktan itibaren beslenme düzeninin önemini vurgulamaktadır. Kendisinin hiç paketli gıda tüketmediğini ve sağlıklı beslenmenin hayatın ve sporun temeli olduğunu söylemektedir. Hareketin de vücudu şarj ettiğini belirten Şensoy, her zaman bir hedefe sahip olmanın önemini vurgulamaktadır.

Master atlet olma yolculuğunu anlatan Şensoy, Türkiye’de 1979 yılında masterlar kategorisinde yarışların başladığını ifade etmektedir. Her yarışta rekortmen olduğunu ancak daha genç sporcuların rekordunu kırdığını belirten Şensoy, 80 yaş kategorisinde rekor kırmış ve 85 yaşına kadar bu derecesini daha da aşağı çekmek için yarışmalara katılacağını söylemektedir.

Antrenman temposu ve yaşam tarzına ilişkin konuşan Şensoy, gün aşırı antrenman yaptığını ve pandemi nedeniyle tempolarının biraz düştüğünü belirtmektedir. Ayrıca, 20 sene önce Antalya’ya taşındığını ve kuvvet ağırlıklı çalışmalar yapmaya başlayacağını ifade etmektedir.

Haziran ayında Anadolu Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nden mezun olan Şensoy, spor camiasının içinde olmasına rağmen öğrenilecek çok şey olduğunu düşündüğü için okula başladığını belirtmektedir. Şimdi Akdeniz Üniversitesi’nde dört yıllık bölüme geçmeyi hedeflemektedir.