İstanbul Valisi Yerlikaya, göreve başladıkları günden itibaren 22 Eylül tarihine kadar 97 bin 363 düzensiz göçmenin yakalandığını açıkladı. Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yerlikaya, suçluyla mücadele konusunda çalışmalarının devam edeceğini belirtti. “Eğer bir suçlu varsa, onu yakalayıp adalete teslim edeceğiz, başka çaremiz yok” diyen Yerlikaya, 22 Eylül tarihine kadar 42 bin 875 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’ye girişleri engellenen 70 bin 796 kişi olduğunu da sözlerine ekledi.
Ağırlıklı olarak Afganistan, Pakistan, Özbekistan ve İran sınırlarından gelen düzensiz göçmenlerin olduğunu dile getiren Yerlikaya, Mobil Göç Noktası Uygulaması’nın İstanbul’da başarılı bir şekilde uygulandığını belirtti. Yerlikaya, bu uygulamanın 1 Ekim tarihinde Bursa, Adana, İzmir ve Ankara’da da kullanılmaya başlanacağını ve 1 Kasım’da 153 araçla 30 büyükşehirde aynı anda uygulamaya geçileceğini açıkladı. 1 Aralık tarihinden itibaren ise tüm Türkiye’de uygulamanın başlayacağını söyledi.
Yerlikaya, kimlik ve pasaport kontrolünün futbol maçları da dahil olmak üzere her yerde yapılacağını belirtti. Ancak turist veya ikamet izni olan bir yabancının kimlik veya pasaportu olmaması durumunda geri gönderme merkezine götürülmeyeceğini vurguladı. İstanbul’da 20 mobil göç noktasının bulunduğunu ve düzensiz göç ve kaçak göçmenlerin şehir içinde yakalanmasının sabır gerektirdiğini söyledi. Yerlikaya, bu merkezlerde yabancılarla iletişim sağlayacak tercüman ve göç uzmanlarının görev yaptığını, Göç-Net sistemi ve biyometrik yüz tanıma sistemlerinin de bu merkezlerde kullanıldığını ifade etti.
Yunanistan ve Bulgaristan ile işbirliği konusunda da bilgi veren Yerlikaya, Bulgaristan İçişleri Bakanı’nın Türkiye’ye geleceğini ve Yunanistan Göç ve İltica Bakanı’nın ziyaret tarihinin henüz belirlenmediğini söyledi. Yunanistan ve Bulgaristan ile Whatsapp grupları oluşturduklarını belirten Yerlikaya, Kırklareli ve Edirne valileriyle birlikte bu grupları kullanarak işbirliği yaptıklarını ifade etti. Kara sınırının sıkı bir şekilde denetlendiğini ve düzensiz göçmenlerin karşılıklı olarak verilmeyeceğini belirten Yerlikaya, denizde de ülkelerin sahil güvenlik birimlerinin işbirliği yaptığını ve deniz yoluyla yoğunlaşma olması durumunda da işbirliğini geliştireceklerini dile getirdi.