Kahramanmaraş merkezli depremler, Türk milletinin bin yıllık tarihinde yaşanan en büyük felaket olarak kaydedildi. Bakan Mehmet Özhaseki, 6 Şubat’ta gerçekleşen bu depremlerin ardından Hayat şehrinin en ağır hasar gören şehir olduğunu belirtti. “Bakanlık olarak Hatay’ın merkezini yapıyoruz” diyen Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalar yaptı. Depremde hayatını kaybedenlerin acısının tarif edilemez olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Hatay, deprem sonucunda büyük zarar gördü. Depremlerde, Hatay’da 254 bin 195 konut ve 55 bin 677 ticari alan kullanılamaz hale geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gece gündüz çalışıyoruz. Bu çerçevede rezerv alan çalışmalarımız ve ‘Yerinde Dönüşüm’ projemizle Hatay’da 309 bin 872 bağımsız bölümü, 4 kırmızı çizgimizden taviz vermeden inşa ediyoruz. Ayrıca Hatay şehir merkezini Bakanlık olarak biz imar ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Özhaseki, Hatay’da enkaz kaldırma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurgulayarak, “Depremde yıkılan yapıların yanı sıra ağır hasarlı ve yıkılması gereken yapılar hızlı bir şekilde temizleniyor. Temellerimizi attık ve atmaya devam ediyoruz. Hatay’ın merkezini, mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları ile özel olarak çalıştık. Dünya çapında 6 ayrı mimarlık grubu ile kentsel tasarım çalışmaları yaptık. Bu çalışmaları Hatay halkıyla, STK temsilcileriyle ve bölge sakinleriyle paylaştık. Hataylılar bu çalışmalara büyük beğeni ve onay verdiler. Biz de Hatay halkının onayladığı çalışmalara başladık. Şu anda enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra konutların yapımı da devam ediyor. Hatay’ı eski güzel günlerine kavuşturacağız. Tüm kültür varlığı, insan kaynakları, tarihi dokusu ve yerel mimarisi ile Hatay’ı canlandıracağız. Hatay, daha güvenli ve daha güzel bir şehir olacak. Hataylı kardeşlerim merak etmesinler, onları en kısa sürede güvenli, sıfır atıklı ve iklim dostu konutlara taşıyacağız” dedi.
Bakan Özhaseki, Hatay’daki kültürel varlıklara da özel önem verdiklerini belirterek, “Depremde birçok kültürel varlığımız da yıkıldı. Hatay tarihi Meclis binası büyük zarar gördü. Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Cami’nin büyük bir kısmı yıkıldı. Pek çok kilise ve çarşı gibi tarihi eserler de depremde enkaz haline geldi. Hatay’ı Türkiye’nin tüm renkleriyle, kültür ve medeniyet birikimiyle ayağa kaldırıp daha güvenli ve daha güzel bir hale getireceğiz” şeklinde konuştu.