Kahramanmaraş’taki Depremde Yıkılan Alpargün Apartmanıyla İlgili Tutuklanan Müteahhidin İfadesi

Alpargün Apartmanı 96 kişiye mezar olmuştu... O müteahhide 15 yıl istendi

6 Şubat’ta gerçekleşen depremde, Kahramanmaraş merkezinde bulunan Alpargün Apartmanı, Adana Çukurova’ya bağlı Güzelyalı Mahallesi’nde yer alan 14 katlı ve 28 daireli yapının yıkılması sonucu büyük bir felaket yaşandı. Kurtarma çalışmaları günlerce sürdü ve enkaz altında maalesef 96 kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından, binaların inşaatını gerçekleştiren müteahhitler ve inşaat mühendisleri hakkında soruşturma başlatıldı. Bu doğrultuda, Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi olan Hasan Alpargün için tutuklama kararı çıkarıldı ve kendisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yakalanarak Adana’ya getirildi. Alpargün, Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra gazetecilerin “Yaptığınız binanın çökmesiyle 96 kişi öldü, ne diyeceksiniz?” sorusuna karşılık olarak “Mukadderat” kelimesini kullandı.

Hasan Alpargün, ifadesinde binanın inşasında doğada bulunan hazır çakıl ve kumu kullandığını ve inşaatta çalışan işçilere çimento ve demir miktarının proje gerekliliklerine uygun şekilde kullanılmasını söylediğini ancak denetim yapmadığını itiraf etti. Alpargün ayrıca, “H. ve N. isimli belediye görevlileri harç yapımı sırasında çakıl, çimento, kum ve demir miktarını denetlemek için gelmediler ve sadece masa başında denetleme yapmış gibi evrakı imzaladılar. Yaptığım yerin bir dere yatağı olduğu belliydi ancak o zamanlar su yoktu ve imar izni de vardı. Keşke bu binayı yapmasaydım, eğer ben yapmasaydım başkası yapacaktı” şeklinde konuştu. Alpargün, nöbetçi mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı.

Hasan Alpargün, 7 aydır cezaevinde tutuklu bulunmaktadır ve hakkında hazırlanan iddianame Adana 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir. Savcı, Alpargün’e “bir veya birden fazla kişinin taksirle ölümüne sebebiyet verme” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etmektedir. Alpargün, 9 Ekim’de hâkim karşısına çıkacak.