Eris Varyantıyla İlgili Sağlık Bakanı Koca’dan Açıklama ve Aşı Çağrısı

Sağlık Bakanı Koca’dan Eris açıklaması: Kapanmalar söz konusu değil

COVID-19 salgınından kaynaklanan Eris varyantının mutasyona uğramasıyla hastalıklar hızla artmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koca, tüm mutasyonlarla olan etkileri ve değişiklikleri yakından takip ettiklerini belirtmiştir. Eris varyantı için yeni bir önlem alınmasına gerek olmadığını söylemiştir. Hastalığı artık iyi tanıdıklarını ve endişe edilecek bir durum olmadığını vurgulamıştır. Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesinin, Türkiye’nin de aşı baskısına boyun eğeceği anlamına gelmediğini ifade etmiştir. Türkiye’nin kendi aşı programının olduğunu ve başkalarının istedikleri için aşı programını başlatmayacaklarını belirtmiştir. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç duyulmadığını açıklamıştır. Ancak grip aşısının bu dönemde önemli olduğunu vurgulamıştır. Risk altındaki gruplara tanımlanmış kişilere grip aşılarının ücretsiz olarak yapıldığını belirtmiştir.

Eris varyantının hasta etme gücünün daha düşük olduğunu ancak bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebileceklerini ancak hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu söylemiştir. Paniğe gerek olmadığını vurgulamıştır. Kısıtlamaların ve kapanmaların eskisi gibi olmadığını belirtmiştir. Tüm vatandaşların hasta olanların kendilerini izole etmeleri, topluma çıkmamaları, riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumaları, kalabalık ortamlardan uzak durmaları ve illa gerekiyorsa maske kullanmalarını önerdiklerini ifade etmiştir.

Koca, çocukların bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalarının önemine vurgu yapmıştır. Aşı ve biyoteknolojik ürün araştırma ve üretim altyapısını geliştirmek için devreye aldıkları Hıfzıssıhha aşı ve biyoteknolojik ürün araştırma ve üretim altyapı inşaatının devam ettiğini belirtmiştir. Tüm aşıları yerlileştirmeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Ayrıca daha önce duyurdukları 3 aşının teknoloji transfer sürecinin başladığını belirtmiştir. Su çiçeği, kuduz ve Hepatit A aşılarının teknoloji transferiyle üretimini özellikle çocuklar için önemsediklerini söylemiştir.