Öğretmenin Azim ve Başarı Hikayesi: Tuba Dumlu Güler, Dünyanın En İyi Öğretmenleri Arasında Yer Alıyor

Kardelenler onunla açtı... Dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri

Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu’nda fen bilgisi öğretmenliği yapan Tuba Dumlu Güler, köy okullarındaki öğrenciler için yaptığı çalışmalarla büyük başarılar elde etti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iki kez ‘Yılın En İyi Öğretmeni’ seçilen Güler, Varkey Vakfı ve UNESCO işbirliğiyle düzenlenen “2023 Global Teacher Prize” yarışmasında 120 ülkeden 7 bin rakibini geride bırakarak dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına girmeyi başardı.

Güler, öğrencilerinin eğitimine verdiği önemi şu sözlerle ifade ediyor: “Doğduğum yer olan Erzurum’da coğrafyanın kader olmadığına inananlardanım. Kırsal bölgelerde kız çocuklarının eğitime katılımı yeterli değildi. Köy okullarında görev yaparken bu durumu değiştirmeyi hedefledim. Okula devam edemeyecek öğrencilerime ev ziyaretleri yaparak ailelerini ikna etmeye çalıştım. Bu çabalarım sonucunda birçok kız öğrencimiz başarı elde etti ve şu anda doktor, mühendis, mimar, avukat ve öğretmen olarak hayatlarına devam ediyorlar.”

Güler, köy okullarında görev yapmış bir öğretmen olmanın verdiği tecrübeyle TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi bilim yarışmalarında önemli başarılar elde etti. Öğrencilerinin iklim değişikliği ve susuzluk gibi konularda duyarlı olmalarını sağlamak için “Minik İklim Elçileri” projesini başlattı. Bu projede aileler de eğitim sürecine dahil edildi.

O aynı zamanda yetim ve öksüz öğrencilere de yardım elini uzatan bir öğretmen. Kendi yaşında babasını kaybetmiş bir kız öğrencinin okula devam etmesini sağlayarak onu başarılı bir öğrenci haline getirdi. Bu öğrenci TÜBİTAK’ta Türkiye birincisi oldu.

Türkiye’den daha önce de yarışmada başarılı olan öğretmenlerimiz oldu. Nurten Akkuş, Dilek Livaneli ve Aynur Bayazıt gibi isimler bu prestijli listede yer almışlardı. Son olarak Muhammet Aydın ve Selçuk Yusuf Arslan da son 50’ye kalan öğretmenler arasında bulunuyor.

Yarışmanın büyük finali 8 Kasım’da yapılacak. Başarılı olmuş ve topluma faydalı çalışmalar yapmış, dezavantajlı gruplara yardımcı olmuş ve farkındalık yaratmış öğretmenler arasından birinci seçilecek. Ayrıca büyük bir para ödülü de verilecek ve bu ödülün eğitim alanında harcanması öneriliyor. Türkiye’de özellikle depremden sonra okul ihtiyacı arttı, bu nedenle Tuba Dumlu Güler, ödülü kazanması durumunda tam donanımlı bir okul yapmayı planlıyor.