Tarih öncesi döneme ışık tutan ve dünya çapında önemli keşiflerin yapıldığı “Taş Tepeler” projesi kapsamında, 2023 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında insan ve hayvan heykellerine rastlandı. Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin D yapısında yapılan kazılar sonucunda, kireçtaşından yapılan ve gerçek boyutlara sahip olan bir yabandomuzu heykeli bulundu. Bu heykelin özelliği ise, üzerinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment izlerinin görülmesidir. Bu, dönemine ait günümüze ulaşabilen ilk boyalı heykeldir. Göbeklitepe’de keşfedilen yabandomuzu heykeli, seki üzerinde bulunuyordu ve üzerinde H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi gibi süslemelere sahipti.
Karahantepe’deki kazı çalışmalarında ise gerçekçi bir heykel gün yüzüne çıkarıldı. Bu heykel, 2.3 metre yüksekliğinde olup, dönemin en gerçekçi heykellerinden biri olarak kabul edilmektedir. Heykel, bir sekin içerisinde zemine sabitlenmiş biçimde bulundu. İnsan vücudunu çağrıştıran kaburga, omurga ve omuz kemikleri üzerinde vurgu yapılan heykelin bulunduğu alanda ise akbaba heykeli ve taş tabaklara ulaşıldı.
Taş Tepeler projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları, 10 bin 500 yıl öncesine dayanmaktadır. Projenin başkanı olan Prof. Dr. Necmi Karul daha önce yaptığı açıklamalarda, Karahantepe’de bulunan yüz heykelleri hakkında değerlendirmelerde bulunmuştur. Karul’a göre, erken dönemlerinde insanların betimlenmesi çok basit ve şematik çizgilere sahipken, ilerleyen süreçlerde bu betimlemeler daha anıtsal bir hal almış ve hayvan betimlemeleri azalmıştır. Ayrıca Karahantepe’de bulunan heykellerin tamamı erkek figürlerdir.