Bu yıl Yükseköğretim Kurulu’nun tavsiye kararı doğrultusunda, üniversiteler bugün açılacak. Özellikle pandemi ve deprem gibi zorlu durumlar nedeniyle yüz yüze eğitim ön planda olacak. 208 üniversitede toplamda 7 milyon 509 bin 626 öğrenci ve 183 bin 208 akademisyen eğitim yapacak. Ayrıca, 336 bin 89 uluslararası öğrenci de Yükseköğretimde yer alıyor. Depremzedeler arasında 23 bin 903 öğrenci bulunurken, 34 yaş üstü kadın kontenjanıyla 20 bin 409 öğrenci üniversiteye başlayacak.
Pandemiden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde, tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri gibi uygulama gerektirmeyen programlarda yüz yüze veya uzaktan eğitim yöntemiyle karar üniversite yönetimlerine bırakıldı.
Ege Üniversitesi’nde ise ilk gün, öğrenciler karşılanarak İzmir’e özgü boyoz, gevrek ve çay ikram edilecek. Oryantasyon programları çerçevesinde “Rektör-Öğrenci Buluşmaları” düzenlenecek. Ayrıca, öğrencilerin motivasyonunu artırmak için sevilen sanatçıların konserlerinin olduğu “Ege’ye Hoş Geldin Şenliği” gerçekleştirilecek.
ODTÜ’de açılış Anıtkabir ziyareti ile başlayacak. Açılış töreninde, en yüksek puan alan öğrencilerin konuşmalarının ardından ODTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Verşan Kök’ün konuşması ve piyano dinletisi yer alacak. Devamında Rektörlük Ders Serisi kapsamında açılış dersi gerçekleştirilecek. Ayrıca, depremzedelere çeşitli kurumlar tarafından laptop ve burs desteği sunulacak.
İTÜ’de ise yeni eğitim ve öğretim yılı, Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak. Açılış töreninde, eski bir İTÜ mezunu öğrencilere hitaben bir konuşma yapacak.
Bursa Uludağ Üniversitesi ise yeni eğitim yılında 15 fakülte, 3 yüksekokul ve 15 meslek yüksekokuluyla eğitim faaliyetlerini yüz yüze gerçekleştirecek. Üniversite, bilim ve siyaset alanında öne çıkmış bir kişinin verdiği ders ile başlayacak. Ayrıca, birçok sürpriz ismin ders verdiği etkinlikler düzenlenecek. Öğrenci topluluklarının etkinlikleriyle başlayan bu dönem, üst sınıflardaki öğrencilerin yeni öğrencilere oryantasyon gününde rehberlik etmesiyle devam edecek.
Ankara Üniversitesi bu yıl açılan Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu ve Bala MYO dahil olmak üzere tüm kontenjanlarını doldurdu. Ayrıca, her öğrenci için bir akademik danışman belirlenerek akademik ve sosyo-kültürel gelişimlerine destek sağlanacak. Ayrıca, her akademik birim için Öğrenci WhatsApp destek hattı bulunacak.
Akdeniz Üniversitesi’nde tıp ve diş hekimliği fakülteleri eğitime başladı. Tıp Fakültesi’nde yeni öğrenciler, Türkiye’de ilk kez uygulanan Semptom Temelli Eğitim Programı ile karşılaşacak. Ziraat fakültesinde ise öğretim programıyla birlikte öğrencilerin sektörel deneyim kazanması hedefleniyor.
Hacettepe Üniversitesi’ne yeni katılan lisans ve önlisans programı öğrencileri için düzenlenen “ÜNİ101 Üniversite Yaşamına Giriş” programı 25-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu program, açılış töreni, söyleşiler ve kampüs turu olmak üzere üç bölümden oluşuyor.
Anadolu Üniversitesi’nde ise akademik yıl açılış töreniyle başlayacak. Bu törende Eğitimi Destekleme Vakfı (EDEV) başarı bursları ve akademik faaliyetlerde üstün başarı gösteren akademisyenler ödüllendirilecek.
Yıldız Teknik Üniversitesi ise tüm öğrencileri için yeni mekanlar açarak kampüs hayatını genişletiyor. Yeni Yıldız’lı öğrencilere gelenek haline getirilen hediye çanta dağıtımı yapacak. Ayrıca, “Oryantasyon Günleri” ve “Yüksek Sadakat Konseri” gibi etkinlikler düzenlenecek.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’ne bu yıl kayıt olan öğrenciler, akademisyen ve üst sınıf öğrenciler tarafından karşılanacak ve ihtiyaçları en pratik şekilde çözüme ulaştırılacak.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 2023-2024 eğitim öğretim yılına yüksek başarıya sahip akademisyenleriyle giriyor. Bu başarılar nedeniyle İYTE, Avrupa Komisyonu’ndan “Araştırmada İnsan Kaynağı Mükemmeliyet Ödülü” almıştı.