Fransa Dışişleri Bakanı Ermenistan Ziyaretinde Tartışmalara Neden Oldu ve Azerbaycan Tepki Gösterdi

Fransız Bakan’dan ‘Ağrı Dağı’ skandalı

FRANSA Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ermenistan’ın başkenti Erivan’a yaptığı resmi ziyarette tartışmalara neden oldu. Sosyal medya paylaşımında Ağrı Dağı’nın görselini paylaşan Bakan Colonna, “Ermenistan’a geri döndüm, ilk ziyaretimden 5 ay sonra. Dostluk, destek ve dayanışma” diyerek tepkilere sebep oldu. Eleştiriler, Colonna’nın Ağrı Dağı’nı Ermenistan toprağı olarak göstermesine yönelik oldu.

Colonna, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile yaptığı görüşmelerde güvenlik ve savunma konularını ele aldıklarını açıkladı. Ortak basın toplantısında konuşan Bakan Colonna, “Fransa, Ermenistan’ın savunma yeteneğini sağlayabilmek için askeri teçhizatın teslim edilmesine olanak sağlayan anlaşmaların imzalandığını” söyledi. Ancak bu anlaşmaların detayları hakkında bilgi vermekten kaçınan Colonna, “Ermenistan ile Fransa arasında gerçekleşen ve ilerlemekte olan anlaşmalardan haberdar olunması gerektiğini” belirtti.

Bu süreçte Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Colonna’nın Ermenistan ziyaretinde Bakü’yü hedef alan açıklamaları nedeniyle tepki gösterdi. Hacızade, “Colonna’nın ‘Fransa her zaman Ermenistan’ın yanındadır’ ifadesi, tarafsız aracı olduğunu iddia eden Fransa’nın gerçek yüzünü ortaya çıkardı” şeklinde konuştu.

Azerbaycan ise Hankendi’de yasadışı Ermeni güçlerden temizlenen bir caddenin adını “Enver Paşa” olarak değiştirdi. Azerbaycan, 1918 yılında bağımsızlığını ilan ettiğinde Osmanlı Devleti ile ilk anlaşmasını imzalamıştı. Bu anlaşma gereği Azerbaycan, İngiliz güçleri ve Ermeni-Bolşevik çetelerin işgaline karşı yardım talebinde bulunmuştu. Bunun üzerine Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa’yı Azerbaycan’a yardım etmek için ordu kurması için görevlendirmişti.