AK Parti, Büyük Kongre İçin Hazırlıklarını Sürdürüyor ve Değişim Beklentisi Artıyor

Erdoğan’dan yeni A Takımı

AK Parti, 7 Ekim’de düzenleyeceği büyük kongre için hazırlıklarını sürdürüyor. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Genel Sekreter Fatih Şahin, Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir ve Ali İhsan Yavuz’un görevlendirildiği bilgisi alındı. Bu heyet, cumhurbaşkanına 250 kişilik bir MKYK listesi taslağı sundu. Ancak cumhurbaşkanı, taslak listeyi 75 kişiye düşürmüş ve listenin son halini yarın akşama kadar vereceği belirtilmiştir.

AK Parti ekibi, ilkesel bir çalışma yaparak listeleri hazırlamaktadır. Bu çalışmada, parti dengesinin korunmasının yanı sıra, 3 dönem kuralına uymadığı için aday gösterilmeyen isimlerin de yer alması beklenmektedir. Meclis’te ilk kez milletvekili olanların MKYK’da yer almama ihtimali bulunurken, 2 ya da 3 dönemden sonra tekrar seçilmiş milletvekillerinin listeye girebileceği ifade edilmektedir. Ayrıca MKYK listesinde milletvekili sayısının azalacağı ve bazı milletvekillerinin doğrudan MYK’da görev yapabileceği belirtilmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MKYK, disiplin ve etik kurullarını, demokrasi hakem heyetini ve genel merkez yönetiminde görev alan diğer 142 kişiyi değiştirme ihtimali bulunmaktadır.

Kongreye 27 ülkeden 49 siyasi parti temsilcisi, 76 büyükelçi ve toplamda 13 uluslararası kuruluştan temsilciler katılacak. AK Parti, MHP, CHP, BBP, DSP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, HÜDAPAR, Vatan Partisi, Anavatan Partisi ve Demokrat Parti’ye davet gönderirken, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Yeşil Sol Parti’yi davet etmemiştir.

Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek olan kongre için taslak program da belirlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sabah saatlerinde kongre alanına gelerek otobüs üzerinde mini bir miting yapması planlanmaktadır. Kongrenin ana sloganları ise “Türkiye Yüzyılı için hep yeni, hep ileri” ve “Cumhuriyet’in yüz akı, Türkiye’nin yüz akı” olacaktır. Kongrede video gösteriminin yerine Türkiye’nin demokratikleşme hikayesi anlatılacak ve “Cumhuriyetin yüz akı” sloganına atıfla “Bizler, Sizler, Yüzler ve Sözler” başlıklı bir tiyatral gösteri sunulacaktır. Bu gösteriyle, birlik ve beraberlik içinde Türkiye’nin yüzyılını inşa etmek için çağrıda bulunulması hedeflenmektedir. Kongrede ayrıca Azerbaycanlı şarkıcı Azerin de bir konser verecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşık yarım saat sürecek bir konuşma yapmasının ardından Genel Başkan ve MKYK seçimleri gerçekleştirilecektir. Seçimlerin ardından Erdoğan kürsüye yeniden çıkarak kısa bir teşekkür konuşması yapacak. Kongre sonrasında Erdoğan, Genel Merkez’de yeni MKYK ile toplanacak ve Merkez Yürütme Kurulu’nu belirleyecektir. Ardından Erdoğan, MYK üyeleriyle bir toplantı yapacaktır.