6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’nde, Çocuk Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Güney Yılmaz, Türkiye’de her yıl 6 bin çocuğun serebral palsi teşhisi aldığını vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu: Serebral palsi, doğum sırasında veya hayatın erken döneminde (0-2 yaş) bebeğin beyin dokusuna zarar veren ve beyin dokusunun beslenmesini bozan olaylar sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık başta kas-iskelet sistemi olmak üzere işitme, görme, yutma, öğrenme ve konuşma gibi birçok alanda hastaların fonksiyonlarını etkileyebilir.
Serebral palsi, binde 2-4 oranında görülen bir hastalıktır ve erken doğum ve çoklu gebelik gibi risk faktörleriyle ilişkilidir. Türkiye’de her yıl 6 bin çocuğun serebral palsi teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Yenidoğan yoğun bakım hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte serebral palsili bebeklerin sağ kalım oranları artmakta ve hasta sayısı da artış göstermektedir. Serebral palsi ilerleyici bir hastalık değildir, ancak hastanın yaşamı boyunca devam eder. Bu nedenle, serebral palsili bireylerin yaşadığı sorunlar hastaları, aileleri ve toplumu ömür boyu etkilemektedir. Sağlık ve eğitim sistemlerinin, ailelerin ve toplumun hedefi, bu hastaların engellerinin kaldırılarak topluma katkıda bulunan ve üretken bireyler olmalarını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmanın ilk adımı, hastaların erken teşhis ve tedavi imkanlarına erişmelerini sağlamaktır.
Prof. Dr. Güney Yılmaz ayrıca, şehirlerin serebral palsili hastalar için düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çekmektedir. Cerrahi tedavilerin ve rehabilitasyon tekniklerinin ilerlemesi, hastaların karşılaştığı fiziksel sorunların çoğunu çözmekte ve yaşam kalitelerini artırmaktadır. Ülkemizde serebral palsili bireylerin ihtiyaç duyduğu tedavileri uygulayabilecek yetkin sağlık çalışanları bulunmaktadır. Ancak, cadde ve sokakların düzenlenmesinden eğitim kurumlarının fiziksel altyapısına kadar birçok alanda yaşanan sorunlar, bu hastaların günlük hayatta katılımını kısıtlamaktadır. İlgili kurum ve kişilerin, bu bireylerin ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler yapmaları ve harekete geçmeleri oldukça faydalı olacaktır.
Serebral palsi hastası Serhat Yiğit Güzelgöz (20), azimle üniversiteyi kazanmanın gururunu yaşıyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yürüme yeteneği olmayan Güzelgöz, Serabral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Başkent Üniversitesi Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı’nda %75 bursla öğrenimine başladı. Üniversite hayalini gerçekleştiren bu genç, azmiyle çevresine örnek olmaktadır. Anne ve babasının desteğiyle üniversiteyi kazandığını belirten Güzelgöz, “Başta kazanamayacağımı düşündüm. Ümitsizdim, ama sonunda başardım. Sağlık alanında ilerlemek için eczacılık mezunu ablamdan ilham aldım. Ben başardım ve herkese de hayallerinin peşinden koşmalarını ve pes etmemelerini öneririm” dedi.