Yeşilköy’de Açılan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, Törenle Hizmete Sunuldu

Erdoğan: Filistin devleti ertelenemez ihtiyaçtır

Yeşilköy’de yer tahsis edilen ve Cumhuriyet tarihinde sıfırdan yapılan ilk kilise olan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi dün düzenlenen bir törenle açıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve birçok din adamı katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasında, “Dünyanın pek çok yerinde artan nefret suçlarına ve insanların kutsallarına saldırılmasına müsaade edenleri anlayışla karşılamamız mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, aynı zamanda Kudüs-ü Şerif’in önemi ve değerine de vurgu yaparak, “Kudüs’ün semavi dinler için mukaddes bir belde olduğunu kabul etmek gerekmektedir. Ancak bölgedeki gerilim ve işgal, Kudüs’ü maalesef bir yıkım ve gasp sembolü haline getirmiştir.” dedi. Erdoğan, Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanabilmesi için Filistin-İsrail sorununun nihai çözüme kavuşturulması gerektiğini ve 1967 sınırları temelinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının acil bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca Gazze’deki insanların yaşadığı sıkıntıların hafifletilmesi için Türkiye’nin her türlü gayreti gösterdiğini ve adil bir barışın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süryani toplumunun ibadethane taleplerini karşılamayı devletin görevleri arasında gördüğünü ifade etti ve kilisenin Süryani vatandaşlara ve şehre hayırlı olmasını diledi. Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, Türkiye’nin din ve inanç özgürlüğü alanında gerçekleştirdiği reform çalışmalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Kilise aynı zamanda geçmişi 14 yıla uzanan bir talep üzerine inşa edilmiş olup, Süryani vatandaşların ve cemaat vakıflarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir adımdır.

Temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2019 yılında atılan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, Yeşilköy’de bulunan Latin Katolik Mezarlığı alanının boş kısmında 5 katlı olarak inşa edildi. Kilise, 750 kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir alanın yanı sıra toplantı ve konferansların gerçekleştirileceği bir kültür salonu da içeriyor. Ayrıca kilisede metropolitlik yaşam alanları, misafir odaları ve otopark da bulunuyor.