“Dardanel, ‘İyilik Yap, Denize At’ Projesiyle Yerli İstakoz Popülasyonunu Artırıyor”

Çanakkale Boğazı’na 300 yavru ıstakoz bırakıldı

Dardanel, SÜRDÜRÜLEBİLİR deniz yaşamını ve denizlerdeki çeşitliliği korumak amacıyla yerli ıstakoz popülasyonunu artırmak için başlattığı “İyilik Yap, Denize At” projesinin ikinci yılında 300 yavru ıstakozu denizle buluşturdu. Bu yıl akademisyenler, Milli Serbest Dalış Sporcusu Şahika Ercümen ve balıkadamlar tarafından Gelibolu’daki midye çiftliğinin altındaki özel resiflere bırakıldı. Proje kapsamında, “Avrupa ıstakozu” adıyla bilinen yerli ıstakoz türü olan “Homarus gammarus”un popülasyonunu artırmak için çaba sarf edildi. İngiltere’deki bir model örneği izlenerek bu ıstakoz türü yetiştirilip doğal ortamına bırakılarak sürdürülebilir bir ıstakoz popülasyonu desteklendi. Çanakkale Boğazı’nda bulunan midye çiftliğinin altına özel bir resif alan oluşturuldu ve 6 ay boyunca yetiştirilen 300 yavru ıstakoz buraya bırakıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, deniz ekosisteminin korunmasında somut bir adım atıldığını belirterek projeyi şu şekilde açıkladı: “‘İyilik Yap, Denize At’ projesinin ikinci aşamasını bu yıl gerçekleştirdik. Üniversitemizin Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nden araştırmacılar ve akademisyenlerle birlikte 300 lavra ıstakoz üretimi gerçekleştirdik. Bu üretimden büyük bir sayıya ulaştık ve 6 aylık süre boyunca büyüttük. Ardından denizdeki midye çiftliği alanının altında özel bir resif alanı oluşturduk. Son olarak Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen ile birlikte yavruları doğal yaşam alanlarına bıraktık. Gelecekte aynı ıstakozları kontrollü çiftliklerde bir süre büyütüp ardından doğal ortamına salmayı hedefliyoruz. Bu çiftlik aynı zamanda bölgeye ekonomik değer ve istihdam sağlayacak.”

Milli serbest dalış sporcusu Şahika Ercümen, doğduğu yer olan Çanakkale Boğazı’nın biyolojik çeşitlilik ve sualtı zenginliği açısından önemli olduğunu belirterek bu tür çalışmaların canlıların korunması açısından önemli olduğunu vurguladı. Ercümen, “Bugün burada yavru ıstakozları 20 metre derinliğe indirdik. Dalış ekibiyle birlikte aşağıya inerek kardeşleriyle buluşturdum. Sürdürülebilirlik ve denizlerin korunması çalışmalarına hem yerel hem de küresel boyutta destek olmaya devam edeceğim” dedi.