Erdoğan: Yükseköğretime Yeni Reformerle İleriye Doğru Adım

En fazla uluslararası öğrencinin bulunduğu ilk 10 devlet arasındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde şu çağrıda bulundu: “Geçmişte, yükseköğretim adına utanç verici olayların yaşandığı 28 Şubat dönemini asla unutamayız. Başörtüsü nedeniyle ikna odalarında zulme uğrayan kızlarımızın yaşadığı acıları göz ardı edemeyiz. Benzer durumları ne yazık ki bizler de yaşadık. Darbe çağrılarının yapıldığı Cumhuriyet mitinglerinden, kılık kıyafet konusunda ısrarla devam eden yasakçı tutuma kadar yine bunları gözlemledik. Ancak gerçekleştirdiğimiz reformlarla bu statüko bekçiliğine direnç göstermeyi başardık.”

Erdoğan, üniversite sayısını 76’dan 208’e çıkartarak, her genç öğrencinin en yakın konumda yükseköğrenime katılmasını sağladıklarını belirtti. Kontenjanlarını artırarak, üniversite kapılarında yoğunlukların önüne geçtiklerini dile getirdi. Yükseköğretimde net okullaşma oranının 2002’de yüzde 14 iken bugün yüzde 45’e yükseldiğini ve bu oranın OECD ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, kız-erkek eşitliği oranının ise 0.98 ile tam eşitliğe çok yakın olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek öğretim kayıtlı öğrenci sayısına sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, 340 bin öğrencinin 198 ülkeden geldiğini ve dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alındığını söyledi. 22 yıl önce 70 bin olan öğretim elemanı sayısının ise 3 kat artarak 184 binin üzerine çıktığını bildiren Erdoğan, profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayılarının da önemli ölçüde arttığını belirtti. Kadın öğretim elemanlarının oranının yüzde 46 olduğunu ve bu durumun kendileri için ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu dile getirdi. Ayrıca, bu yıl ilk kez daha önce yüksek öğretim imkanı bulamamış 34 yaş üstü kadınlar için devlete ait yükseköğretim kurumlarında 21 bin ek kontenjan ayrıldığını ve şehit ve gazi yakınları için 3 bin 774 kontenjan oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

Erdoğan, üniversitelerin artık yasaklarla, baskılarla, kavgalarla veya ideolojik dayatmalarla anılmamasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Bilim diplomasisinin Türkiye’nin uluslararası tanınırlığını artırmak ve kültürlerarası etkileşim adına kritik önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye Yüzyılı’nın bu kesimlere de ufuklarını açacağını sözlerine ekledi.