“Göz Sağlığında Önemli Bilgilendirici İpuçları: Görme Bozuklukları ve Önlemler”

Dünyanın gözleri bozuk... Bugün Dünya Görme Günü

Dünyanın çeşitli yerlerinde ve Türkiye’de yaklaşık olarak 2.2 milyar insanın görme bozukluğu olduğu, Türkiye’de ise bu sayının yaklaşık 8.4 milyon olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri ile ortaya konuldu. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pınar Topçu Yılmaz, göz hastalıklarını önlemek ve göz sağlığını korumak için Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2000 yılından beri, görme bozuklukları, göz sağlığı ve körlük konularında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü ‘Dünya Görme Günü’ olarak kutlanmaktadır.” Doç. Dr. Yılmaz, görme bozukluklarının etkilerinin her yaş grubunda farklı olduğunu belirtti. Özellikle çocukluk döneminde ciddi görme problemleri yaşayan çocuklarda motor beceriler, duyusal yetenekler ve sosyal gelişimde gecikmeler görüldüğünü ve bunun çocuğun yaşamının geri kalanını etkilediğini ifade etti. Yetişkinlerde ise görme bozukluklarının iş gücüne katılımı azalttığını, sosyal izolasyona yol açtığını ve evde veya işyerinde kazalara neden olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Pınar Topçu Yılmaz, göz hastalıklarını önlemek ve göz sağlığını korumak için bazı önlemler olduğunu dile getirdi. Öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve sigaradan uzak durma tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, özellikle çocukların günlük 1.5 – 2 saat dışarıda vakit geçirmesinin göz gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanmanın önemine de değindi. Bilgisayar ekranının doğru bir şekilde konumlandırılması gerektiğini belirterek, ekranın göz seviyesinin 10-12 cm aşağısında ve gözlerden en az 50 cm uzakta olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, monitörün ekran aydınlatmasının çevre aydınlatmasından daha az olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Gün içinde kısa molalar verilmesinin de önemli olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Pınar Topçu ayrıca cep telefonu ve tablet kullanımının tüm yaş gruplarında artış gösterdiğini ifade etti. Uzun süreli küçük ekranlara bakmanın gözde bulanık görme, ağrı, yorgunluk, kızarıklık ve göz kuruluğuna neden olduğunu belirtti. “Dijital göz yorgunluğu” olarak adlandırılan bu durumu önlemek için gün içinde sık sık mola verilerek uzaklara bakılması gerektiğini önerdi. Ayrıca, ekrana bakarken daha sık göz kırpmanın ve doktorun uygun gördüğü durumlarda gözyaşı damlaları kullanmanın ekran bağımlılığına bağlı şikayetleri azaltabileceğini söyledi.