NATO İsrail ve Gazze’deki Durumu Değerlendirdi, Sivillerin Korunması Önemli!

Türkiye’den Gazze trafiği

NATO, İsrail ve Gazze’deki olayları yakından takip ediyor. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda, İsrail’e “orantılı güç kullanımı” mesajı çıktı. Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, sivillere karşı yapılan eylemleri ve sivil yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları kınadıklarını belirtti. Güler, “Rehinelerin serbest bırakılması, Gazze’deki çatışmanın daha da yayılmasının önlenmesi ve çatışmanın bir an önce sona erdirilmesi en önemli hedefimizdir” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın toplantıda son durum hakkında brifing verdiğini söyledi ve sivillerin korunmasının önemli olduğunu vurguladı. Stoltenberg, “Savaşın kuralları var, orantılılık talebi var. Bu konular birçok müttefik ülke tarafından dile getirildi” şeklinde konuştu. Ayrıca Stoltenberg, İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğunu, Hamas’ın kaçırdığı rehineleri serbest bırakması çağrısında bulunduğunu ve İsrail düşmanlarının bu çatışmadan faydalanmaması gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Hamas’ın Gazze’den İsrail’e saldırması ve İsrail’in buna yanıt vermesiyle birlikte yaşanan insani kriz, Ankara’nın diplomasik trafiğini hızlandırdı. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in olası bir kara harekatı öncesinde Mısır’a gitti ve Mısır yetkilileri ile görüşmeler yapacak. Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin ele alınması, bölgesel gelişmelerin ve uluslararası konuların tartışılması için yapıldığını belirtti. Gazze’nin tek kara bağlantı noktası olan Refah Sınır Kapısı’nın Mısır’a ait olması, Mısır’ın Gazze halkı için önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, Fidan’ın Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve İsrail-Filistin çatışmasındaki insani durumu ele aldıkları bildirildi.

Filistin, Ortadoğu’nun kanayan yarası olarak günlerdir yeniden ateş altında. Hamas’ın saldırısı sonucu Gazze, sürekli İsrail bombardımanı altında kalırken, sivil halk çaresiz durumda.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO zirvesinde Ukrayna Savunma Bakanı dahil birçok isimle bir araya geldi ve sivillere yönelik her türlü eylemi kınadıklarını vurguladı.