TİHEK tarafından Bayındır İçerenköy Hastanesi’ne Verilen İdari Para Cezası Sonucu Alınan Kararlar

Yaşlı kadına yoğun bakımda eziyet edilmişti... Hastane için karar verildi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bayındır İçerenköy Hastanesi yoğun bakım servisinde gerçekleşen skandal olayla ilgili soruşturmasını tamamladı. Sosyal medyada yayımlanan ve sağlık çalışanlarının 79 yaşındaki N.Z.’ye hakaret edip üzerine para attığı görüntüler büyük tepkiye neden olmuştu.

Yapılan soruşturma sonucunda görüntülerde yer alan N.Z. isimli kadın hastanın 22 Ağustos 2022 tarihinde hayatını kaybettiği belirtilerek, hastane personelinin yaşlı ve savunmasız yoğun bakım hastasına yönelik eylemlerinin insan onurunu zedeleyici, sindirici, aşağılayıcı ve küçük düşürücü olduğu ortaya çıktı. Hastane yönetiminin ayrımcılık yasağını ihlal ettiği vurgulanarak, muhatap hakkında 89 bin 571 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, olayla ilgili 4 kişi tutuklanmış ve ilgili sağlık çalışanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından 3 yıl meslekten men cezası verilmişti. TİHEK’in resen başlattığı soruşturma sonucunda ise hastane yönetimine ciddi bir idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Bu olay, sağlık sektöründe ahlaki ve insani değerlerin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Hükümet ve ilgili kurumlar tarafından bu tür talihsiz vakaların önlenmesi için daha etkin önlemler alınmasının gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır.