Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’da Cumhurbaşkanı El Sisi ile Görüştü ve Gazze’deki Durumu Masaya Yatırdı

Fidan’dan Sisi’yle Gazze buluşması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’ın başkenti Kahire’de ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi tarafından kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile görüşme gerçekleştirdi” ifadesi kullanıldı. Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında da “Gazze halkının insani yardım ve güvenli erişiminin sağlanması gerektiği, toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmamaları gerektiği vurgulandı” denildi.

Gazze’deki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, taraflar bölgenin güvenliği ve istikrarı için mevcut durumun bir tehdit oluşturduğu, şiddetin hemen sona erdirilmesi ve sükunetin sağlanması için uluslararası çabalara daha fazla önem verilmesi konusunda fikir birliğine vardı. Ayrıca, Gazze halkının insani yardım olanaklarına erişiminin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi ve 4 önemli hususa dikkat çekti. Bunlar; sivil kayıpların önlenmesi, çatışmanın yayılmasının engellenmesi, iki devletli çözüm sürecinin başlatılması ve Müslüman ülkelerin barışı garanti altına alacak bir mekanizma kurmasıydı.

Fidan, tahliyeler konusunda Mısır ve İsrail makamlarıyla yakın işbirliği içerisinde olduklarını belirtti ve içeride yaklaşık 300 çifte vatandaşlığı olan Türk vatandaşı bulunduğunu, bunlardan 30’unun tahliye edildiğini aktardı. Çalışmaların devam ettiği de belirtildi.

Görüşmede ayrıca Mısır-Türkiye arasındaki işbirliği gelişmeleri de ele alındı. Sisi, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar çerçevesinde ilerleyen ilişkilerden memnuniyetini dile getirdi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya taşınması için somut ilerlemelerin önemine vurgu yaptı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’a Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri tarafından davet edilerek Kahire’ye gerçekleştirdiği ziyaret ile temaslarına başlamıştı. Mısır’ın Gazze’nin tek kara kapısı (Refah) olması nedeniyle bu sürecin kritik bir önemi vardır.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Gazze’ye insani yardımlar ve tahliyeler ele alındı.