Türk Akademik Camiası İsrail’in Gazze Saldırılarına Tepki Gösteriyor ve Barış Çağrısı Yapıyor

Üniversitelerden dünyaya çağrı

Gazze’de İsrail’in El-Ehli Arap Hastanesi’ni hedef alması sonucunda yüzlerce Filistinli sivilin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırılar Türkiye akademik camiası tarafından şiddetle kınanmıştır. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörlüğü, “Medeni dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu vahşi saldırıyı lanetliyor, uluslararası kamuoyunu saldırıların sonlandırılması noktasında tavır almaya çağırıyoruz.” demiştir.

Anadolu Üniversitesi ise, İsrail’in savunma hukukunu aşan uygulamalarına dikkat çekerek, Filistin halkının büyük bir şiddetin kurbanı olduğunu belirtmiştir. Barış içinde bir dünya için herkesi Filistin halkıyla dayanışmaya davet etmiştir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İsrail’in hedeflerinin bir soykırıma dönüştüğünü ve bu durumun huzur ve barışın önüne geçmemesi gerektiğini vurgulamıştır. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm medeni dünyayı adalete, sağduyuya ve insafa davet etmiştir.

Piri Reis Üniversitesi, yaşanan acıların ve sorunların çözümü için tarafların itidalli olması ve barış ortamını yeniden sağlamak için çaba göstermesi gerektiğini ifade etmiştir. Savaş hukukunu ve temel ahlaki değerleri göz ardı eden müdahalelere karşı durulması ve Gazze halkına destek olunması çağrısında bulunulmuştur.

TED Üniversitesi, savaşın en ağır şekilde etkilediği çocukların ve sivillerin korunması, barışın sağlanması ve bölgeye insani yardımların bir an önce ulaştırılması için uluslararası kuruluşları göreve çağırmıştır.

Türkiye’deki tüm üniversitelerin imzaladığı ortak bildiri ise İsrail’in saldırılarına şiddetle tepki göstermiştir. Türkiye’nin bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için yaptığı diplomatik girişimleri desteklediklerini belirtmişlerdir.