İsrail’in Gazze’deki Hastane Saldırısına Dünya Genelinde Büyük Tepki ve Protestolar

Vicdanlar ayakta... Dünyadan ve tüm yurttan lanet yağdı

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne gerçekleştirdiği bombalı saldırının ardından, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de yoğun protestolar gerçekleşti. İslam ülkeleri ve diğer pek çok ülke, İsrail’in bu katliamına tepki gösterdi ve lanetledi. Türkiye genelinde binlerce kişi sokaklara dökülerek protestolara katıldı. İnsanlık dışı saldırıyı kınayan vatandaşlar, İsrail’e karşı sloganlar attı ve sık sık tekbir getirdi.

Başkent Ankara’da, İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, saldırıyı kınadı. Protestocuların sayısı hızla artarken, yetkililer güvenlik önlemlerini artırdı. Polis, dağılmaları yönünde uyarılarda bulunmasına rağmen, kalabalık daha da büyüdü. Uyarılara rağmen dağılmayan grupla polis arasında arbede yaşandı ve polis, biber gazı kullanarak müdahale etmek zorunda kaldı. Adana’da da bazı kişiler, konsolosluğun duvarlarına taş ve molotofkokteyliyle saldırdı. Bu olay sırasında, 2 polis memuru taş isabeti sonucu yaralandı.

Türk Yahudi Toplumu, Gazze’deki hastane saldırısını kınadı. Toplumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Masum sivillerin -özellikle hastane, okul, huzurevi vb.- hedef alınmasını ve katledilmelerini şiddetle reddediyor ve kınıyoruz!” ifadesi kullanıldı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin huzuru için gösterdiği çabalara destek verildi ve tüm insanların kalıcı bir barışa ulaşmaları temenni edildi.

Ankara’da Memur-Sen’in çağrısıyla gerçekleşen ‘Kıyamdayız’ yürüyüşüne birçok sivil toplum kuruluşu ve binlerce vatandaş katıldı.

Saldırının ardından Levent’teki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık, binaya girmek isteyince polisin müdahalesiyle karşılaştı. Bu olay sırasında 65 yaşındaki Eshabil Tüfekçi kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti, 43’ü polis olmak üzere 63 kişi yaralandı. 5 kişi gözaltına alındı. Konsolosluğun çevresi de bariyerlerle kapatıldı.

İsrail’in katliamı, Batı başkentlerinin endişesini uyandırdı. Berlin’de bir sinagoga molotofkokteylleriyle saldırı düzenlendi. Fransa, “saldırı tehditleri” üzerine 7 havalimanını tahliye etti. Roma’da bir Yahudi okulu, bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı. İsveç ise iki vatandaşının Tunus asıllı bir saldırgan tarafından öldürülmesi üzerine terör alarmını en üst seviyeye çıkardı.

NEW YORK