Biyoteknoloji Şirketi BioNTech, Umut Verici Sonuçlarla Kanser Aşısı CARVac’ı Tanıttı

Sonuçlar Onkoloji Kongresi’nde açıklandı: Kanser aşısı umut oldu

Biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucuları Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Madrid’de düzenlenen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği Kongresi’nde yaptıkları bir sunumda, 15 yıldır üzerinde çalıştıkları kanser aşısının umut verici sonuçlarını duyurdu. İlk verilere göre, CARVac adı verilen kanser aşısı, tümörlerin büyümesini durdurabildiği hatta küçültebildiği ortaya çıktı.

CARVac, 44 hastada uygulandı ve dört doz halinde verildi. Aşının uygulanmasının ardından, deneklerin yüzde 59’unda tümörler en az yüzde 30 oranında küçüldü. Ayrıca, deneklerin yüzde 95’inde kanser aşısının etkisiyle tümörler stabil hale geldi ve büyüme durdu. Ancak aşılamanın ardından, deneklerin yaklaşık olarak yüzde 23’ünde doza bağlı inflamasyon reaksiyonlarında artış olduğu görüldü. Bunun yanı sıra, bazı deneklerde tansiyon düşüklüğü ve ateş yükselmesi gibi yan etkiler ortaya çıktı.

BioNTech firması, önümüzdeki 2030 yılına kadar yaklaşık olarak 10 bin kanser hastasını tedavi etmeyi hedefliyor ve bu umut verici kanser aşısının hastaların yaşam kalitesini artırmada büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyor.