TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Cumhuriyet’le İleriye Güçlü Adımlar

TBMM Başkanı Kurtulmuş CNN TÜRK yayınında duyurdu... 1. Meclis'te tarihi tören: 'Ayağa kalkarak alkışlarla okuyacağız'

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CNN TÜRK’te “Hafta Sonu – Cumhuriyet Özel” programında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edildiği 1. Meclis binasında yayın yapmanın büyük bir onur olduğunu belirtti. Başkan Kurtulmuş, Cumhuriyet’in ikinci asrında güçlü bir Türkiye olarak anılacağına inandığını söyledi. Meclis binasının geçmişi hakkında da konuşan Kurtulmuş, buranın Osmanlı Meclisi Mebusan’ı olarak faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Kurtulmuş, Cumhuriyetin önemine vurgu yaparak, Cumhuriyetçilik kavramının herkesin benimsemesi gerektiğini belirtti. Cumhuriyetin bir hayat tarzı olduğunu ve insanların bayrak asarak bu kazanımı benimsediğini ifade etti. Aynı zamanda, Cumhuriyetin geçmişiyle bağını koparmadan ileriye gitmek gerektiğini ve bağımsız bir Türkiye oluşturmanın önemli olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Gazze’deki duruma da değindi ve İsrail’in orada soykırım niteliğinde eylemler yaptığını belirtti. İsrail’in saldırgan politikalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve Filistin’e destek vermeye devam etmenin milli bir zorunluluk olduğunu söyledi. Kurtulmuş, İslam dünyasının birlik olamamasının İsrail’in elindeki bir koz olduğunu belirterek, Netanyahu hükümetinin sıkıştırılması gerektiğini ifade etti.

Başkan Kurtulmuş, TBMM’nin içtüzük çalışmasının önemine değindi ve Meclis’in kavgadan uzak durması gerektiğini söyledi. İçtüzüğün ittifakla geçmesi gerektiğini ifade etti ve yeni anayasanın çoğulcu ve özgürlükçü olması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, Cumhuriyet’in ilanının sembolik bir törenle kutlanacağını ve bu karar metnini birlikte ayağa kalkarak sessizce okuyacaklarını belirtti.