Türkiye ve Yunanistan, YDİK Toplantısı Öncesi İşbirliklerini Artırıyor

Kapıda 1 yıllık ada vizesi

Türk ve Yunan yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in başkanlığında düzenlenecek Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’ne (YDİK) yönelik hazırlıklara hız kesmeden devam ediyor. İki lider, Vilnius’taki görüşmelerinde, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapma kararı aldı ve bu çerçevede Selanik’teki YDİK toplantısında ticaret, turizm ve doğal afetlerle mücadele gibi bir dizi anlaşmayı imzalamak için son düzenlemeler yapılıyor.

YDİK toplantısında imzalanması beklenen anlaşmalardan biri, Türkiye ve Yunanistan’ın yasadışı göçle mücadelede işbirliği yapmasıdır. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitirs Keridis, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile yaptığı görüşmenin ardından, bu anlaşmanın taslağının ana hatlarının Yunan medyasına sızdığını bildirdi. Taslağa göre, Türk vatandaşlarına Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarında 1 yıl süreli “kapıda vize” uygulaması öngörülüyor. Bu uygulama önceden sadece 15 günlüğüne geçerliydi.

Kathimerini gazetesi, tam adı “mutabakat muhtırası” olan bu anlaşmanın taslağında, Türk vatandaşlarına adalarda uygulanacak yeni vize kolaylığının gelecekte Avrupa’nın genelinde de uygulanabilecek bir modele dönüşeceğini belirtti. Gazete aynı taslakta, Türk Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin Midilli adasında, Yunan Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin de İzmir’de daimi görev yapacağını ve her iki ülkenin de yasadışı göç konusunda aşırıcı söylemlerden kaçınacağına dair maddelerin yer alacağını bildirdi.