Birleşmiş Milletler Habitat Dünya Şehirler Günü Zirvesi Üsküdar’da Gerçekleşti: Emine Erdoğan Himayesinde Sürdürülebilir Kentsel Geleceğin Finansmanı Tartışıldı

İstanbul’dan dünyaya barış çağrısı 

Birleşmiş Milletler Habitat Dünya Şehirler Günü Zirvesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Çin Halk Cumhuriyeti Konut ve Kentsel Gelişim Bakan Yardımcısı Dong Jianguo, Malezya Pilgrim Fonu Genel Müdürü Azman Mokhtar ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Genel Sekreteri Emilia Siaz gibi çok sayıda üst düzey yetkili ve liderin katılımıyla, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayeleri ve Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dünya Şehirler Günü, Üsküdar Hotel’de gerçekleşen zirvenin ana teması “Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı” oldu. Piyano dinletisiyle başlayan etkinlikte, piyanist Büşra Kayıkçı Filistin topraklarında yaşanan acıları anlattı.

Emine Erdoğan, açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi: “Masum insanlara yönelik saldırılar sonucunda insanlığın ortak vicdanı ve umudu yok ediliyor. Bölgenin barış ve huzura kavuşması için bu zulmün bir an önce sona ermesi gerekiyor. İklim krizi konusunda birlikte hareket ederek hayal ettiğimiz geleceğe ulaşabiliriz.”

Zirveye katılan lider eşleriyle birlikte Emine Erdoğan, aile fotoğrafı çektirdi ve akşam BM Politikadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder ile Topkapı Sarayı’nda bir araya geldi. Emine Erdoğan ayrıca Sıfır Atık Vakfı hakkında bilgi paylaşımında bulundu ve Ryder’dan kurul üyelerini Türkiye’de ağırlama talebinde bulundu.

Emine Erdoğan, şehirleşme ve Sıfır Atık projesiyle ilgili olarak şunları ifade etti: “2050 yılına kadar dünya nüfusunun büyük bir kısmının şehirlerde yaşayacağı öngörülmektedir. Hızlı kentleşme beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi iklim değişikliğidir. Türkiye’de başlattığımız Sıfır Atık projesi, bu potansiyelin göstergesi oldu. Sıfır Atık Danışma Kurulu ile birlikte, dünyanın daha temiz ve yaşanabilir bir yer haline gelmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.”