CHP’nin 38. Olağan Genel Kurulu’nda Tartışmalar Yaşandı ve Adaylar Açıklamalar Yaptı

Delege avı salonda da devam etti

CHP’nin Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen 38. Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Başlangıç saati olarak duyurulan 10.00’da başlaması beklenen kurultay, 2.5 saat gecikmeli başladı. Gecikmelerin delegelerin zamanında kayıt yaptırmamalarından kaynaklandığı belirtilse de, kulislerde ise delege savaşının devam etmesinin bu gecikmeye sebep olduğu konuşuldu. Salonda partililerin “Herkes yakaladığı delegeyi köşeye çekmiş, hâlâ ikna etmeye çalışıyor” şeklindeki sözleri dikkat çekti.

Salon içindeki oturma düzeni de tartışmalara neden oldu. Özel taraftarları, salonun eşit bölünmediği ve belediye işçilerinin ayrıldığını iddia ederken, Kılıçdaroğlu taraftarları ise salon düzeninin imzalanan protokole göre belirlendiğini savundu. İlginç bir şekilde giriş yapan CHP’lilerin destekçileri, farklı şarkılar eşliğinde karşılandı. İmamoğlu, CHP’li büyükşehir belediye başkanlarıyla birlikte salonu doldururken, Özgür Özel İstanbul İl Başkanı ile geldi ve “Hey Özgürlük” şarkısıyla partililere selam verdi. Kılıçdaroğlu ise eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte tribünleri kendisi için hazırlanan şarkıyla selamlayarak salona giriş yaptı. Şarkının “Arkamızdan vurulsak da yine eğilmedik” dizeleri oldukça dikkat çekiciydi. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun yanında CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün oğlu Emir Sarıgül’ün de bulunması ilgi çekiciydi. Tribünler ise kendi adaylarını coşkuyla karşıladı. Özel’in girişinin duyurulmaması, taraftarlarının tepkisine yol açtı.

Kürsüye çıkan İmamoğlu, CHP’li büyükşehir belediye başkanları eşliğinde alkışlarla karşılandı. Özel taraftarları ise “Her şey çok güzel olacak” ve “değişim” sloganlarıyla destek verdi. Divan Başkan Yardımcılığı görevini ise geçtiğimiz hafta mecliste Kılıçdaroğlu için imza toplanırken değişimcilerle sert tartışmalar yaşayan Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal üstlendi. Değişimcilerin, Özel’e yakın Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ı yumrukladığı iddialarına karşın Tanal’a yapılan itiraz sonuçsuz kaldı.

Taraflar, kendilerine yakın isimleri alkışlarken, rakiplerini ise ıslıklayarak protesto etti. İmamoğlu ise “Bize yakışmıyor” diyerek müdahale etti. Kurultay salonunda zaman zaman küçük tartışmalar yaşandı. CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un konuşması sırasında tansiyon yükseldi. Kılıçdaroğlu ise tutuklu gazeteciler, Gezi davası hükümlüleri ve Selahattin Demirtaş’a selam gönderdi.

CHP Genel Başkan aday adayı Örsan Öymen, kısa bir açıklama yaparak söz aldı. Öymen, konuşmasında “Sayın Genel Başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. 13 yılda 12 seçim kaybedilmiş, hepsinde mi sırtından hançerlendi? Genel Başkan solu hayırseverlik sanıyor” şeklinde konuştu. Öymen daha sonra sosyal medyadan yaptığı açıklamada, CHP 38. Olağan Kurultayı’nın anti-demokratik bir ortamda gerçekleştiğini belirterek Genel Başkan aday adaylığından çekildiğini duyurdu. İlhan Cihaner adaylık yarışından çekildiğini açıklayarak, “Bu antidemokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz” dedi.