AYM ve Yargıtay Arasındaki Kriz: Kararın Ardından Gelen Tepkiler

AYM’nin kararına Yargıtay uymayacak

Daire oybirliği ile verdiği tarihe geçecek 23 sayfalık kararıyla, Atalay hakkındaki ihlal ve tahliye kararına uymamaya karar veren AYM, TBMM Başkanlığı’na kararı göndereceğini açıkladı. Bu olay, iki yüksek mahkeme arasında benzeri görülmemiş bir krize yol açtı.

Kararda, AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri ve anayasada yer almasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi”, “vesayet makamı” gibi davrandıkları ifade edildi. Ayrıca, Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağına atıfta bulunulduğu ve daire tarafından bu durumun “ironik” olarak değerlendirildiği belirtildi. AYM’nin yargısal aktivizmle suçlandığı kararda, şu ifadelere yer verildi: “Hüküm TBMM’ye bildirildiğinde Anayasa’nın 84/2 maddesi açısından AYM’ye müracaat hakkı tanınmadığı gibi AYM’nin inceleme yetkisi bulunmamaktadır. AYM, Anayasa’nın 14. maddesinin hangi suçları kapsadığının yorumla belirlenmesinin ciddi sıkıntılara yol açacağını belirtirken, daha önce yargısal aktivizm sonucu verdiği üniversitelere başörtü yasağı kararını gerekçe göstermesi dikkat çekici bulunmuş ve bir ironi olarak değerlendirilmiştir.”

Kararın devletin kamu gücünü elinde bulunduran kişilerin gücünün anayasaya aykırı şekilde kullanılmasını kolaylaştıracağı vurgulandı. Ayrıca, AYM’nin yargı üzerinde vesayet organı gibi davrandığı ve görev ve yetkilerini anayasa ve kanunlardan üstün gördüğü ifade edildi.

Kararda ayrıca, AYM’nin terör suçları dışında kalan suçları da 14. madde kapsamına alma yetkisi bulunduğu belirtildi. Bu durumun ise Fetullah Gülen, Cemil Bayık, Murat Karayılan gibi şüpheli ya da sanıkların TBMM’ye girmesine olanak sağlayabileceği ifade edildi.

Bu olay sonrasında, Yargıtay 3. Daire’nin kararına siyasiler ve hukukçulardan tepkiler geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kararı “düzene kalkışma” olarak nitelendirerek partinin olağanüstü olarak kapalı toplantıya çağrıldığını açıkladı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise kararı “darbe” olarak niteledi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nun bugün sabah olağanüstü toplandığını duyurdu.