Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının 85. Yılında Türkiye Saygı Duruşuna Geçti

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz... 9'u 5 geçe hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği saat olan 9’u 5 geçe, ülke genelinde cadde ve sokaklarda sirenlerin çalmasıyla birlikte vatandaşlar saygı duruşunda bulundu. 9.05 Uhr’da tüm Türkiye’de hayat durdu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde, Anadolu’dan Avrupa Yakası’na gidiş yönünde bulunan polis ekipleri tarafından trafik durduruldu ve 9.05’i gösterdiğinde köprüye giriş yapan sürücüler araçlarından indi. Vatandaşlar ve polis ekipleri, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişinde saygı duruşunda bulundu. Bu saygı duruşu havadan da görüntülendi.
Öte yandan, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali’nde, 09.05’e özel olarak Türk bayrağı ve Atatürk’ün portresi asıldı. Tören öncesinde Türkçe ve İngilizce olarak anons yapıldı ve çok sayıda havalimanı personeli ve yolcu, törenin düzenlendiği bölgede toplandı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, havalimanı çalışanları ve yolcular sirenlerin çalmasıyla saat 09.05’te iki dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bazı yabancı yolcular da saygı duruşuna eşlik etti. Tören, saygı duruşunun ardından sona erdi.
Kocaeli’de yaşayanlar da saatler, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği saat olan 09.05’i gösterdiğinde, 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. İzmit ilçesinde bulunan Cumhuriyet Bulvarı’nda çalışmaya devam eden dükkanlardaki çalışanlar ve dışarıda olanlar, sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşuna geçti. Aynı şekilde, Cumhuriyet Bulvarı’nda seyir halinde olan sürücüler de araçlarını durdurarak Ata’ya saygı duruşunda bulundu.
Adana’da ise Atatürk Parkı’ndaki Atatürk anıtı önünde bir araya gelen yüzlerce vatandaş, Atatürk fotoğraflı kravatlar takarak veya Atatürk fotoğraflı tişörtler giyerek, saatler 09.05’i gösterdiğinde çalınan siren sesiyle birlikte 1 dakikalık saygı duruşuna geçti. Atatürk Caddesi’ndan geçen araç sürücüleri de siren sesi duyulunca araçlarını durdurup saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından hayat normale döndü. Törene Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra birçok protokol üyesi de katıldı.
Sıcak hava balonları ile ünlü Kapadokya’da da Atatürk’ün vefatının 85. yılında sıcak hava balonları Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla havalandı. Sabahın erken saatlerinde havalandırılan sıcak hava balonlarından bazılarında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün posteri ve Türk bayrağı asılıydı. Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, sıcak hava balonları ile fotoğraf çektirdi. Bir saat boyunca Kapadokya semalarında uçan sıcak hava balonları, görüntüleri ile göz kamaştırdı.