“Sağlıkta İnsana Odaklı Yatırımlar: Gemideki Sağlık Malzemeleri ve Yenilikçi Projelerle Birlikte Türkiye’nin Başarı Hikayesi”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Gazzeli hasta çocuklar Türkiye’ye getirilecek

GEMİDE BULUNAN SAĞLIK MALZEMELERİ HAYAT KURTARIYOR: “İsrail Sağlık Bakanı Uriel Buso ile yaptığım görüşme sonucunda, Gazze’deki tek kanser tedavisi sağlayan Filistin Dostluk Hastanesi’nin faaliyete devam edemediğini ilettim. İnsanların tedaviye erişimi ve özellikle masum çocukların tedavi edilmesi konusunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını ifade etti. Mısır üzerinden ambulanslarla Türkiye’ye getirilecek olan çocukların tedavi edilmesi için bir anlaşmaya vardık. Mısır, İsrail ve Türkiye sağlık bakanları olarak bir sağlık koordinasyon ekibi oluşturduk. Kanser hastası çocukları en kısa sürede getirmeye başlayacağız. Ayrıca gemiyle birlikte ilaçlar, tıbbi cihazlar, 8 sahra hastanesi, 20 ambulans ve tıbbi sarf malzemeleri dahil toplamda 500 ton yardım da gönderiyoruz.”

MİLYONLARCA KİŞİYE SMA TARAMASI: “Aralık 2021’den itibaren başlatılan ‘Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı’ kapsamında 1 milyon 100 binden fazla kişi tarandı. Yenidoğan tarama programına spinal musküler atrofi (SMA) hastalığı da eklenmiştir. Bugüne kadar 1 milyon 400 bin bebeğin tarama testi yapıldı. Ülkemizde gerçekleştirilen kök hücre nakillerinin yüzde 90’ını kendi kaynaklarımızdan temin ediyoruz.”

MODERN SAĞLIK KAMPÜSLERİ: “Tüm şehir hastanelerinin toplam kullanım bedeli 27.5 milyar Euro’dur. Bir şehir hastanesinin inşası ve tüm alt yapısıyla birim metrekare maliyeti 1465 Eurodur. Şehir hastaneleri artık ülkeye bir yük olmaktan çıkmıştır ve toplam bütçe içindeki payları her geçen dönem azalmaktadır. Şehir hastanelerinde, hastanın sayısı, MR gibi tıbbi görüntüleme hizmetleri dışında herhangi bir garanti taahhüt edilmemektedir.”

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YATIRIM: “Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin inşası devam etmektedir. Bu merkez, sağlık sektörüne yapılan yatırımların bir parçasıdır ve önemli bir araştırma ve üretim merkezi olarak faaliyet gösterecektir.”