ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Ankara Ziyareti: Türkiye-ABD İlişkilerindeki Mesafeli Durum Yeniden Gözler Önüne Serildi

Bloomberg analizi: Biden azarı göze alsın Erdoğan’ı arasın

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Ankara’da Hakan Fidan ile yaptığı görüşme, yazıda belirtildiği gibi mesafeli bir atmosferde gerçekleşti. Blinken’ın Orta Doğu’daki seyahatlerinde tepkilere maruz kaldığına dair söylemler yer alırken, Fidan’ın tepkisinin ise en sert olduğu ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’nin üst düzey diplomatıyla görüşmeyi reddettiği vurgulanırken, Blinken’ın bu tepkileri ve reddi hak ettiği belirtiliyor. Biden yönetiminin İsrail-Filistin krizine çözüm bulma telaşında Türkiye’yi ihmal ettiği ifade edilen yazıda, ABD’nin Erdoğan’ı masaya getirme çabası göstererek kaybedilen zamanı telafi etmesi gerektiği dile getiriliyor. Bu durumun Biden’ın Erdoğan’a başvurmasını ve kendisinin de eleştirilerle karşılaşmasını gerektirse de, bu küçük bir bedel ödeyerek binlerce insanın hayatını kurtarma ve Amerikalılar da dahil olmak üzere birçok rehinenin serbest kalma şansını mümkün kılacağı ifade ediliyor. Erdoğan’ın Ortadoğu meselelerinde önemli bir role sahip olduğuna vurgu yapılırken, sorunlara çözüm bulunabilmesi için liderin vazgeçilmez olduğu belirtiliyor. Yazıda, “Erdoğan, her iki tarafla da resmi ilişkilere sahip tek liderdir” deniliyor.

BİLGİ NOTU – Bloomberg’deki analizde, Biden’ın Erdoğan’ı telefonla araması gerektiği ve “azar işitmeyi göze alması” gerektiği ifade ediliyor.