“Bakan Tunç, Yargı Teşkilatı Toplantısı’nda Bireysel Başvuruların Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirdi”

AYM- Yargıtay polemiği... Bakan Tunç: Yüksek mahkemeler arasında astlık üstlük ilişkisi yoktur

Antalya Hakimevi’nde düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı’nda konuşan Bakan Tunç, bazı bireysel başvuru kararlarının Yargıtay’ın mevcut içtihatlarına uygun olmadığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyeden oluştuğunu ve önünde 129 bin bireysel başvurunun bulunduğunu hatırlatan Tunç, “Bu dosyaların büyük bir kısmı kesinleşmiş mahkeme kararlarıyla ilgili. Durumun imkansız olduğu açıktır. Artık bireysel başvuruların zamanında sonuçlanamayacağını Anayasa Mahkemesi de dile getiriyor” şeklinde konuştu.

Tunç, bu sorunun çözümü için yeni bir anayasa yapılması gerektiğini vurgulayarak, çelişkileri ortadan kaldıracak değişikliklerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bakan Tunç, “Anayasa Mahkemesi’nin yapısında da düzenlemelere ihtiyaç vardır. Çalışma usulleri kanunla düzenlenebilir. Ancak sorun kalıcı bir şekilde çözülmez. Partilerimizin ve milletvekillerimizin bu konuda duyarlı olacaklarına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Hukuk devletinde sorunların yine hukuk içinde çözüldüğünü, yargı kararlarının tartışılabilme imkanı olduğunu belirten Tunç, hiç kimsenin yargı kurumlarını zedeleme konusunda dikkatli olması gerektiğine de ekledi. Bakan Tunç, yüksek mahkemeler arasında astlık-üstlük ilişkisinin olmadığını da belirtti.