Konya Ovası’ndaki Obrukların Artışı ve Volkanik Gaz Çıkışları Endişe Yaratıyor

Konya'da obruk sayısı 2 bin 500'ü buldu! Bazı obruklarda volkanik gaz çıkışları gözlemlendi

Konya Ovası’nda bulunan obruklar genellikle Karapınar ilçesinde ortaya çıkmaktadır. Ancak son yıllarda, Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de yeni obruklar görülmeye başlanmıştır. Araştırmalar, bazı yeni obruklarda volkanik gaz çıkışlarının gözlemlendiğini ortaya koymaktadır. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Arif Delikan, AFAD tarafından yürütülen Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi’nde görevli olduğunu belirterek, obrukların hızla arttığını ifade etti. Delikan, “Bu bölgedeki obruk sayısı, Türkiye genelinde bilinen tüm obruklardan daha fazladır” dedi.

Son zamanlarda, Ekmekçi yaylası ve Seyit Hacı yaylasında en az 7 yeni obruk tespit edildiğini belirten Delikan, bu obrukların derinliklerinin arttığını ve volkanik gaz çıkışlarına şahit olduklarını belirtti. Ayrıca, Ekmekçi yaylasındaki bir obruğun çerçevesinin şubat ayında 30 metre olarak belirlendiğini ancak hızla büyüyerek 30 metreye ulaştığını ifade etti. Delikan, bazı obruk alanlarında ise gaz çıkışlarının ardından çökmelerin meydana geldiğini söyledi.

Delikan, bölgedeki obrukların oluşum sebepleri hakkında da bilgi verdi. Bölgenin genç volkanik kayalardan oluştuğunu ve bu kayaların köklerinin hala sıcak olduğunu belirten Delikan, bu kayaların yer altındaki sularla birleşerek asidik bir ortam oluşturduğunu ifade etti. Konya Ovası’nın kireçtaşı kayalardan oluştuğunu ve bu kayaların hafif asidik sularla çözüldüğünü belirten Delikan, bu çözülmelerin yer altında boşluklar oluşturduğunu açıkladı. Delikan, bu boşlukların obruklar olarak adlandırılabilecek pencerelere açıldığını ve zaman zaman gaz çıkışlarının da meydana geldiğini belirtti.

Bölgede güneyden kuzeye doğru dinamik bir hareketlenme gözlendiğini belirten Delikan, 2023 yılında bu hareketlenmenin daha da artacağını ifade etti. Bu durumun Konya Ovası’nın oldukça hareketli ve dinamik bir dönem yaşadığını gösterdiğini söyledi.

Bölgedeki çiftçilerden Adem Ekmekçi, oluşan obrukların ve gaz çıkışlarının korkutucu olduğunu belirterek, bu durumun kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi. Tarlasında bir obruk oluştuğunu ve gaz çıkışına şahit olduğunu belirten Ekmekçi, korkusu nedeniyle yanına gidemediğini sözlerine ekledi.