“CHP Milletvekili Süllü, Vize Serbestisi Diyaloğunun Gelişmelerini Sordu, Bakan Fidan Yanıtladı”

Elçiliklere ‘vize notası’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergeyle, Türkiye ile AB arasında başlatılan “Vize Serbestisi Diyaloğu”ndaki son gelişmeler hakkında bilgi talep etti. Buna yanıt olarak Bakan Fidan, yaşanan gelişmeleri özetledi.

Bakan Fidan, “Vize Serbestisi Yol Haritası’nda yer alan 72 kriterden 66’sının ülkemizce yerine getirildiğini ve kalan altı kriterin karşılanması için çalışmaların devam ettiğini” belirtti. Ayrıca, karşılanan kriterlerin sürekliliğinin sağlanması için de çaba harcandığını söyledi. Bu gelişmeler ve beklentilerin AB tarafıyla paylaşıldığını da ekledi.

Öte yandan, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un Schengen vize başvurularında Türkiye’deki ret oranlarıyla ilgili önergesine de cevap veren Bakan Fidan, AB Komisyonu verilerine göre, Türkiye’de yapılan Schengen vize başvurularında 2014, 2015 ve 2016 yıllarında yüzde 4 civarında olan ret oranlarının, 2016 yılından sonra her yıl artarak 2021 yılında yüzde 17 düzeyine yükseldiğini, 2022’de ise azalış göstererek yüzde 15.7’ye gerilediğini ifade etti. Bu sorunların çözülmesi için yapılan girişimlerin diplomatik kanallarla sürdürüldüğünü ve beklentilerin ilgili ülke büyükelçilerine aktarıldığını belirtti.