Deprem Turisti Tartışması Gündemi Sarsıyor

TBMM bütçe görüşmelerinde ‘deprem turisti’ tartışması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bütçe görüşmeleri sırasında “deprem turisti” tartışmasının göbeğinde yer aldı. Bakan Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelere yapılan yardımlarla ilgili olarak şunları söyledi: “En büyük yardımları Hatay’a yönlendirdik çünkü en büyük sıkıntı oradaydı. Arkadaşlarımız aylarca orada çalıştı ve herkes bunun tanığıdır. Ayrıca, birçok CHP’li belediyenin de olduğunu belirtmek isterim. Ancak, milyonlarca nüfusa sahip bazı belediyelerde deprem turisti gibi davrandıklarını ve olumsuz bir imaj verdiklerini söylemek istiyorum. Benim eleştirim onlara yöneliktir.” Bu sözlere muhalefet partisi tarafından tepki gösterildi.

CHP’li belediyelerin deprem bölgesine tüm enerjileriyle yardıma gittiklerini belirten CHP’li vekillere Özhaseki şu şekilde cevap verdi: “Neden bu kadar tepki gösteriyorsunuz? Siz de öyle yapmıyor muydunuz? Kendi partimden bile gitmeleri için teşvik ettiğim halde gitmeyenlerle ilgili eleştirilerimi yapmıştım. Bazı milyonlarca nüfusa sahip belediyeler gitmedi ve tekrar söylüyorum; herhangi bir partiye isim vermeksizin ve rahatsız etmemek adına bu söylemi kullanıyorum.”

Bakan Özhaseki, tek katlı köy evlerini çelik malzemeyle yapacaklarını söyleyerek, “Ne kadar çelik gerektiğini hesapladık, çelik üreticileriyle görüştük ve tahminime göre önümüzdeki haftadan itibaren ihaleler başlayacak. Yaklaşık 100 bin çelik ev yapılacak. Bu, hafif çelik olarak adlandırılan 4-4.5 ton arası çelik karkaslı bir yapıdır. Dış duvarlar arasında 10 santimetrelik taş yünü olan, dışarıda betopan, iç tarafta ise alçıpan ile kaplı SBS denilen bir malzeme kullanıyoruz” diye açıklamalarda bulundu.