Türkiye’de Usulsüz İşlemlerle İkamet İzni Skandalı Ortaya Çıktı

Çeteden kamu bağlantısı çıktı... 15 kişi gözaltında

İstanbul’da gerçekleşen operasyonda, polis ekipleri Hasan G.’nin telefonunda yaptıkları inceleme sonucunda bazı kamu personeliyle bağlantılar tespit etti. Bu bağlantılar üzerine 7 Kasım’da ve önceki gün yapılan operasyonlarda 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 15 şüpheliden 3’ü hala aktif görevde olan kamu personeliyken, biri de emekli polis memuruydu. Ayrıca 2 nüfus müdürlüğü çalışanı ile bir vergi memuru da gözaltına alınanlar arasında yer alıyordu.

İddiaya göre gözaltına alınan memurlar, İl Göç İdaresi Müdürlüğü üzerinden usulsüz işlemler gerçekleştiriyorlardı. Bu işlemlerle kaçak yollarla ülkemize gelen yabancılara ikamet izni çıkarılıyordu. Ancak bu esnada suça karışan bazı yabancıların parmak izi kayıtları da silinmekteydi.

Ayrıca, bu operasyonlar sonucunda vize ihlali yapan yabancılara tahdit konulmasının engellendiği, dolayısıyla ülkemize girişlerinde herhangi bir yasakla karşılaşmadıkları da ortaya çıktı. Şüphelilerin ikamet izni almak isteyen yabancıları üçüncü kişilerin adreslerinde oturuyor gibi gösterdikleri de belirlendi.

Bu olayda, şebekenin boş evleri belirlemek için nüfus çalışanı S.B.’den bilgi aldığı ve ardından moto kurye F.Ö. tarafından bu adreslerin kontrol edildiği ortaya çıktı. Uygun olan adresler, sahte belgeler vasıtasıyla yabancıların kaldığı konutlar olarak gösterilmekteydi.