“CHP’de Adaylık Tartışmaları ve Parti Yönetimi Değişiklikleri Gündemde”

‘Büyükşehir’ denklemi

Ana konu: CHP’de adaylık tartışmaları ve parti yönetimi değişiklikleri

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından yeni “A Takımı”nı belirledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun adaylıklarını açıklayarak, bu üç belediye başkanının gelecekte de görevlerine devam edeceğini belirtti. Ancak diğer il ve ilçelerde henüz adaylık sözü verilmediğini ifade etti.

Özel, “PM’nin önüne yüksek memnuniyet oranları dikkate alınarak dile getirilen bu üç belediye başkanıyla geleceğiz” diyerek Yavaş, İmamoğlu ve Çerçioğlu’nun aday olacağı mesajını verdi. Diğer belediye başkanlarının ise halkın memnuniyeti ve seçilebilirlikleri temel alınarak belirleneceğini ve sonuçlarına uyulacak temayül yoklamasıyla adayların seçileceğini söyledi. Özel, “Değişim karşıtı olduğu gerekçesiyle hiçbir belediye başkanını cezalandırmak ve hak ettiği görevi vermemek niyetinde değilim. Aynı şekilde, hiçbir belediye başkanının da bize destek verdi diye hak etmediği göreve getirilmeyeceğini” ifade etti.

Bu açıklamalar CHP’deki yerel seçim kulislerini hareketlendirdi. Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in yeniden aday olmasının kesin bir şekilde beklenirken, Tekirdağ ve Muğla’da ise aday değişikliği olduğu konuşuluyor. Özellikle İzmir, Adana, Mersin, Antalya ve Hatay’da adaylık değişiklikleri olabileceği konuşuluyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak adı geçen Selin Sayek Böke’nin ise “Cumhurbaşkanı Yardımcılığı” göreviyle “gölge kabine”de yer aldığı söyleniyor.

Özel’in yeni MYK yapısı da parti içinde tartışmalara neden oldu. Bazı PM üyeleri, “gölge kabine” üzerinden Cumhurbaşkanlığı sistemini taklit ettiklerini ve bunun söz verdikleri değişikliklerle çeliştiğini ifade etti. Ayrıca, idari görevlerin Özel-İmamoğlu dengesiyle belirleneceği iddiaları da ortaya atıldı. Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) başkanlığına Turan Taşkın Özer, başkan yardımcılığına Ayça Akpek Şenay ve sekreterliğe Deniz Çakır’ın seçilmesi de dikkat çekti. YDK Başkanı Özer’in İmamoğlu’na yakın olduğu konuşuluyor.

Özel’in öncelikli olarak Kemal Kılıçdaroğlu döneminde görev alan birçok danışmanla yollarını ayırdığı da biliniyor. Danışman odalarının yeni MYK üyeleri ve il/ilçe başkanlarının kullanımına verildiği belirtiliyor.