“AK Parti, Anayasa Mahkemesi ile İlgili Düzenlemeler Üzerinde Çalışıyor”

AYM formülleri

AK Parti’nin gündeminde olan konuya göre, Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri hakkındaki kanunda bazı düzenlemeler yapılması planlanıyor. Ancak, anayasa değişikliği için muhalefetten destek almanın gerektiğinden dolayı, AK Parti bu konuya temkinli yaklaşıyor. Yapılacak yasa değişikliği ise, Anayasa Mahkemesi’nin bunu iptal etmemesi için sınırlı tutulacak.

Bu çerçevede, AYM Kanunu’nda bulunan bireysel başvuruyla ilgili maddeye sınırlı bir değişiklik yapılması planlanıyor. AK Parti yetkilileri, “Anayasa Mahkemesi’nin yasal sınırlarını aşmaması gerektiği açıktır. Bireysel başvuruda, süper bir temyiz mercii gibi davranmasını önlemek için bir düzenleme yapılabilir” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra, AYM’nin başvurular nedeniyle yaşadığı yoğunluktan dolayı çalışma usullerini belirleyen kısımda da bir değişiklik yapılması düşünülüyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi’nin işleyişi, başkanın bazı yetkilerinin sınırlandırılması ve bireysel başvurularla ilgili yasada düzenlemeler yapılması planlanıyor. AK Parti yetkilileri, “Anayasa Mahkemesi’nin çalışma usulleri iç tüzükle belirleniyor ve bunu kendileri yapıyor. Bu nedenle bir denetim mekanizması bulunmamaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Öte yandan, Can Atalay kararının Meclis’te okunması durumunda vekilliğinin düşeceği konuşuluyor. AK Parti çevrelerinde, Can Atalay kararının yakın bir zamanda Genel Kurul’da okunabileceği konuşuluyor. Eğer Can Atalay’ın vekilliği düşerse, tekrar AYM’ye başvuruda bulunabilecektir. Bu durumda, AYM Can Atalay kararını normal bir vatandaş başvurusu olarak değerlendirmek zorunda kalacaktır.