Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tunç, tartışmalı konuların parlamento tarafından çözülmesi gerektiğini belirterek, “Anayasa Mahkemesi’nin yetkisiyle ilgili bireysel başvurular, çalışma usulleri ve kuruluş kanunu gibi hususlar, TBMM’nin yetkisindedir. Bu meseleler hukuki zeminde tartışılmalı ve çözüme kavuşturulmalıdır. Bu çözüm sürecinde kimse şüphe duymamalıdır” dedi.
Bakan Tunç, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında bir görüş ayrılığı olduğunu belirtti. Tunç, terör suçlarına ilişkin dokunulmazlık hükümlerinin Anayasa’nın 14. Maddesi kapsamında olup olmadığı konusunda farklı yorumlar olduğunu dile getirdi. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarından dolayı Yargıtay’ın uygulamalarının engellendiğini ifade eden Tunç, bu görüş ayrılığının farklı tartışmalara yol açmaması gerektiğini vurguladı.
Tunç ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin yoğun iş yükünden kaynaklı reform ihtiyacına dikkat çekti. 130 bin dosyanın 15 Anayasa Mahkemesi üyesi tarafından zamanında ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılmasının mümkün olmadığını belirten Tunç, vatandaşların bireysel başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için çalışmalara acilen gereksinim duyulduğunu dile getirdi. Bu noktada Anayasa Mahkemesi’nin çalışma usullerinin gözden geçirilmesi ve anayasa değişikliklerinin ele alınması gerektiğini ifade eden Tunç, farklı görüşlerin artması durumunda Türk hukuk sistemine zarar vereceğini vurguladı.
Tunç, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve tartışmaların farklı yönlere çekilmemesi gerektiğini söyledi. Sorumlulukla hareket edilmesi gerektiğini belirten Tunç, siyasi partilerin sorunu çözecek çalışmalara öncülük edeceğine inandığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve TBMM’nin yakın gelecekte bu konuları gündeme alacağını belirtti. Tunç, her kesimin demokratik, sivil bir anayasa talep ettiğini vurgulayarak, ülkede yeni bir anayasa gerektiğini sözlerine ekledi.