CHP, Ön Seçim ve Uluslararası İlişkiler Konularını Gündeme Aldı

Özel’in yeni MYK’yla ilk toplantısı... ‘Kazan kazan’ hedefiyle ittifak

CHP MYK toplantısında dün, yerel seçimler konuşulurken Genel Başkan Özgür Özel’in, adayların temayül yoklamasıyla belirleneceği açıklaması da gündeme geldi. Özel’in daha önce ön seçim vaadi verdiğinden dolayı gelen eleştiriler de dikkate alındı. Parti Sözcüsü Deniz Yücel, ön seçim konusunda takvim sıkışıklığı olduğunu ve yöntemin nasıl belirleneceğinin değerlendirildiğini ve önümüzdeki günlerde örgütün görüşlerine göre karar verileceğini belirtti. Yücel, ittifak tartışmalarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Geçmişte ittifak yaptığımız partilerle iletişimimiz hâlâ devam ediyor. Kapımızı hiçbir zaman ittifaka kapatmadık, kapatmayız. Ancak bu alışverişe, pazarlık yapmaya dönüşmemeli. İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Akşener’in keskin açıklamaları oldu, olabilir. Yerel seçim takvimi henüz açıklanmadı. Biz hem kazanmak için hem de ittifak yapacağımız partilerin kazanması için, demokrasimizin kazanması için gerekli adımları atarız.”

Yücel, “Özel’e emanetçi genel başkan yakıştırması yapılması, Sayın Özel’e ve Sayın İmamoğlu’na karşı saygısızlık ve saygısızlık dışı hareketlerdir. MYK ve YDK üyelerinin kimseye olan yakınlığı veya uzaklığıyla belirlenmedi, CHP üyelerinin iradesiyle seçildiler.” dedi ve şunları sözlerine ekledi: “(Anayasa Mahkemesi-Yargıtay tartışması) Yasalarla yönetilen bir ülkede devletin kurumlarının uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlaması gereken Cumhurbaşkanı’nın bu şekilde müdahale etmesi kabul edilemez. Yargıtay’ın kararı yok hükmündedir. Yargıtay gibi köklü bir geçmişi olan, yüksek yargıçlardan oluşan bir kurumun çıkardığı krizi kendisinin temizlemesi ve düzeltmesi gerekmektedir. (Anayasa değişikliği) Biz Anayasa’yı tanımayan, uygulamayan bir anlayışla Anayasa değişikliğini konuşmayız ve tartışmayız. Gerektiğinde her türlü mücadeleyi de sergileriz.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP’deki ilişkilerin gerilmesine neden olan eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dönemine ait açıklamalar nedeniyle, Azerbaycan’ı “gönül alma” ziyaretine hazırlanıyor. Yeni MYK’nın ilk toplantısında Özel, ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan’a yapacağını dile getirirken, CHP’nin uluslararası ilişkilere yönelik yeni yol haritası da değerlendirildi. Özel, gazeteci Yavuz Donat’a yaptığı açıklamada, “Dost ve kardeş Azerbaycan’ı kırdık. Yanlış yaptık. Tamamen bizim hatamız. Telafi edeceğim, Can Azerbaycan’ın gönlünü alacağım” dedi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, MYK’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, gezilerle ilgili hazırlıklara başlandığını belirtti ve “Genel Başkanımızı yakın gelecekte KKTC ve Can Azerbaycan’da görebiliriz.” dedi. Yücel, CHP’nin dış politika ve komşularla ilişkilerini Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda uluslararası hukuk ve diplomasi kuralları çerçevesinde yürüteceğini de söyledi. Azerbaycan, Kılıçdaroğlu’nun seçim döneminde “hayatımın en büyük projesi” olarak duyurduğu “Tarihi İpek Yolunu Canlandırma Projesi”nde kendisine yer verilmemesine tepki göstermişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı kabul ederek görüştü. Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile birlikte Yavaş’ı da seçimlerde aday gösterileceğinin işaretini vermişti.