Türkiye’de Öğrencilerin Tercihi: Eskişehir En İyi Üniversite Şehri Olmaya Devam Ediyor

En çok bu kentleri seviyorlar... Üniversitelinin başkentleri

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nın bir parçası olan ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması’ UNİAR tarafından her yıl gerçekleştirilmektedir. Depremin etkilediği 11 il dışında, 70 ilde üniversite öğrenimi gören 40 bin öğrenciyle yapılan araştırmada, şehirler öğrenci memnuniyetine göre sıralanmıştır. Ulaşım, sağlık, eğlence, spor, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel imkanlar gibi kriterlere dayanarak, öğrencilerin üniversite yaşadıkları şehirler hakkında bilgiler alınmıştır. Ayrıca, halkın üniversite öğrencilerine karşı tutumu ve esnafla ilişkiler de değerlendirme kriterleri arasında yer almıştır.

Araştırma sonuçlarına göre, şehirler 6 farklı seviyede değerlendirilmiştir. Öğrencilerin verdikleri bilgilere göre, şehirler en yüksek 100 puanla en iyi notu A+ alırken, en düşük not 10 puanla FF almıştır.

Eskişehir, her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin gözdesi olmuştur ve birincilik unvanını korumuştur. Ankara, Çanakkale, Aydın ve Muğla ise sırasıyla Eskişehir’i takip etmektedir.

Sonuçlar göstermektedir ki öğrenciler, Türkiye’de 27 şehirde üniversite eğitimi almaktan memnunken, 38 şehirde ise memnuniyetsizlik yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmada ise öğrencilerin 31 şehirden memnun oldukları görülürken, 44 şehirde ise memnuniyetsizlik olduğu ortaya çıkmıştır.

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Engin Karadağ’a göre, Eskişehir’in birinci çıkmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Eskişehir’e kolay ulaşım sağlanabildiği gibi, şehir içindeki ulaşım da öğrenciler tarafından kolaylıkla sağlanmaktadır. Eskişehir halkının yıllardır öğrencilerle bir arada yaşaması ise öğrencilere karşı ılımlı bir tutum sergilemelerine neden olmaktadır. Ayrıca, şehirde öğrencilere yönelik birçok etkinlik ve aktivite bulunması da tercih edilme sebepleri arasındadır.

Önceki yıllara kıyasla en önemli değişiklik, İstanbul’un memnuniyet sıralamasında gerilemesidir. İstanbul (Asya) bir önceki yıl 6’ncı sıradayken bu yıl 9’a, İstanbul (Avrupa) ise 10’uncu sıradayken 11’e gerilemiştir. Bu durumun ekonomik sorunlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Diğer yandan küçük şehirlerdeki yerel yönetimler, öğrencilerin yaz aylarında olmadığı dönemlerde birçok sosyo-kültürel etkinlik düzenlemektedir. Bu da küçük şehirlerin öğrenciler tarafından olumsuz bir şekilde algılanmasına neden olmaktadır. Bu durumun uzun vadede sıralama açısından bu şehirler için olumsuz sonuçlar doğurabileceği düşünülmektedir.

Öğrenci dostu ilk 10 şehir ise şu şekildedir: Eskişehir, Ankara, Çanakkale, Muğla, Antalya, Edirne, Samsun, İstanbul (Asya) ve Manisa.