İsveç’in NATO’ya Katılımı İçin Protokol TBMM Komisyonunda Görüşülecek

İsveç protokolü yarın komisyonda

TBMM Başkanlığı’na, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sunulan İsveç’in NATO’ya katılımına dair protokol, yarın Dışişleri Komisyonu’nda görüşülecek. Protokolün komisyondan geçmesinin ardından ise İsveç’in NATO üyeliği için Genel Kurul süreci başlayacak.

Ankara’da dikkatler, 28-29 Kasım tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak olan NATO Dışişleri Toplantısı’na çevrildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç’in üyeliğinin bu toplantıda kabul edilebileceğine dair bir sinyal verdi. NATO’nun büyük önem verdiği bu toplantıdan önce, Meclis’teki protokol süreci hız kazandı.

Protokolün komisyondan geçeceği beklenirken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Brüksel’deki toplantıya önemli bir görevle katılacak. İsveç’in NATO’ya üyeliği, bu toplantının en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Meclis komisyonunun protokole onay vermesi, Fidan’ın diplomatik hamlelerine de destek sağlayabilecek.

İsveç’in NATO’ya katılımına dair protokolde, İsveç’in terörle mücadele konusunda Türkiye’ye verdiği en üst düzeyde taahhütleri ve uygulama yol haritasının vurgulandığı belirtildi. Ayrıca, İsveç’in Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini güçlü bir şekilde destekleyeceği garantisinin verildiği ifade edildi. Protokol metninde, “Şu anki durumda, İsveç’in NATO’ya üyeliğinin Türkiye ve Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayacağına inanılmaktadır” denildi.