MHP Genel Başkanı Bahçeli Anayasa Mahkemesi Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Bahçeli: Yargıya saygı mecburi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi’nin hukuk düzeni ve adaletin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru incelemelerinde hukuka aykırı kararlar alması, yasa ve anayasa koyucunun iradesini yok sayması kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Bahçeli, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onanan mahkûmiyet kararının gereğinin TBMM’de yapılması gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığını ve Anayasa Mahkemesi’nin süper temyiz mercii olmadığını vurguladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin yetki alanını genişleterek TBMM’ye ve diğer yüksek yargı organlarına karıştığını iddia etti.

Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin suçluları hak ihlali kararıyla ödüllendirdiğini ve bu durumun hukuk ilkelerine uymadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin milletin ve devletin karşısında bir mihrak olarak ortaya çıktığını ifade etti. Bahçeli, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ise görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğini düşündüklerini belirtti. Sorunun temelinde Anayasa Mahkemesi’nin vatanseverlere zarar veren kararlarının olduğunu dile getirdi.

AYM’ye tepki gösteren Bahçeli, AYM Başkanı’nın yaptığı konuşmanın millete karşı ağır bir saldırı olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın zillet ittifakının yüksek yargıya yerleşmiş hastalıklı bir kol olduğunu söyledi. Bahçeli, Mahkeme Başkanı’nın tarafsızlığını kaybettiğini ve yeni yönetim sistemine karşı çıktığını iddia etti. Türk devletiyle uğraşıp Kandil’e gitme cesaretini göstermesini istedi. Bahçeli, iki seçenek olduğunu söyleyerek Anayasa Mahkemesi’nin ya kapatılması ya da yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Cesaretiyle yaşamayan esaretiyle ölür” yazılı yüzüğüyle dikkat çektiği Meclis’e gelişinde, koruma polislerinin açtığı kapılarla ayakta kendisine eşlik etti.

Selahattin SÖNMEZ / ANKARA